Vlada Srbije se maćehinski odnosi prema Vojvodini

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 02. 09. 2013. | Komentara: 0

Vlada Srbije se maćehinski odnosi prema Vojvodini

BEOGRAD –  Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine neće podržati izbor nove, rekonstruisane vlade pre svega zbog toga što je u proteklih 13 meseci vlade koju je vodio premijer Ivica Dačić, sve što je vojvođansko i što se odnosilo na Vojvodinu, na neki način ili uništeno ili premešteno za Beograd, istakla je danas narodna poslanica LSV Olena Papuga.

LSV

Tokom rasprave o novom sastavu Vlade Republike Srbije, Papuga je istakla da tu prvenstveno misli na Elektrovojvodinu, koja više ne postoji i Radio-televiziju Vojvodine čiji je osnivač Vlada Srbije.

Ni dinar za RTV

– Vlada Republike Srbije se maćehinski odnosila prema toj televiziji. Osetila je potrebu da rebalansom budžeta pomogne samo Radio-televiziji Srbije i dodelila joj pozajmicu od 2,4 milijarde, a Radio-televizija Vojvodine, koja informiše na 10 jezika, nije dobila nijedan dinar – ukazala je Olena Papuga. Ona je kao razloge za izostanak podrške navela i odnos prema vojvođanskim paorima koji danima protestuju na ulicama, a kojima je onemogućen ulaz u Beograd, kao i to što je Vojvodina u proteklom periodu nastavila da ekonomski propada. Poslanica LSV je istakla da Liga neće podržati rekonstruisani kabinet i zbog toga što su učenici, pripadnici nacionalnih zajednica, početak školske godine dočekali ponovo bez udžbenika.

– Imam spisak od 114 udžbenika koji nedostaju ne samo rusinskoj, nego i slovačkoj, mađarskoj, hrvatskoj bunjevačkoj i drugim nacionalnim manjinama. Ja sam još prošle godine, pred početak školske godine 2012/13. kada je počinjao mandat ove vlade, postavila poslaničko pitanje zašto pripadnici nacionalnih manjina počinju školsku godinu bez udžbenika. Za godinu dana oni nisu dobili udžbenike – istakla je ona. Olena Papuga je ukazala da pripadnici nacionalnih zajednica ne traže besplatne udžbenike, kao i da su ih roditelji već platili, da bi im u aprilu bio vraćen novac jer udžbenici nisu bili odštampani.

Narušena rodna ravnopravnost

Poslanica LSV ukazala je i da je predloženom rekonstrukcijom narušena rodna ravnopravnost pošto će u vladi, umesto dosadašnjih pet, ostati svega dve ministarke.

– To je evropsko opredeljenje kojem teži i ova Vlada, a i Republika Srbija. Vi ste u svom prethodnom ekspozeu i sad dali neku konstataciju da će ravnopravnost rodna, radna, nacionalna biti stožeri politike ove Vlade i da će žene biti svakako na prvom mestu – podsetila je ona premijera Ivicu Dačića. Prema njenim rečima, podrška LSV izostaje i zbog, naizgled, banalnog pitanja – nedostatka banaka u selima i manjim mestima štirom Srbije.  

– Proveravala sam u Vojvodini - Žablju, Kuli, Vrbasu, Beloj Crkvi, Kikindi... samo u opštinskim mestima postoji banka i to jedna do druge. U Kuli, odakle dolazim, šest banaka se nalazi u jednoj ulici. Ni u jednom selu kulske opštine nema nijedne banke – upozorila je ona dodajući da je to ozbiljan problem, jer veliki broj ljudi ne može da putuje svakog meseca iz svog sela u najbliži grad, kako bi podigao novac koji je zaradio i od kojeg živi.

– Možda su to banalni, životni problemi, ali za ljude koji žive na selu je to jako značajno – rekla je Papuga. Podsetila je i da joj je na to poslaničko pitanje odgovorio bivši ministar Mlađan Dinkić pitanjem da li ona zna da su sve banke u Srbiji privatne i da država ne može da vodi politiku otvaranja i zatvaranja banaka.

– Mislim da vođenje takve politike prema selu neće dovesti do njegovog razvoja i da će se jednog dana cela Srbija preseliti u Beograd ili Novi Sad – istakla je Olena Papuga.

(BILSV, 02. 09. 2013)



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook