Vlada Srbije se maćehinski odnosi prema Vojvodini

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 02. 09. 2013. | Komentara: 0

Vlada Srbije se maćehinski odnosi prema Vojvodini

BEOGRAD –  Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine neće podržati izbor nove, rekonstruisane vlade pre svega zbog toga što je u proteklih 13 meseci vlade koju je vodio premijer Ivica Dačić, sve što je vojvođansko i što se odnosilo na Vojvodinu, na neki način ili uništeno ili premešteno za Beograd, istakla je danas narodna poslanica LSV Olena Papuga.

LSV

Tokom rasprave o novom sastavu Vlade Republike Srbije, Papuga je istakla da tu prvenstveno misli na Elektrovojvodinu, koja više ne postoji i Radio-televiziju Vojvodine čiji je osnivač Vlada Srbije.

Ni dinar za RTV

– Vlada Republike Srbije se maćehinski odnosila prema toj televiziji. Osetila je potrebu da rebalansom budžeta pomogne samo Radio-televiziji Srbije i dodelila joj pozajmicu od 2,4 milijarde, a Radio-televizija Vojvodine, koja informiše na 10 jezika, nije dobila nijedan dinar – ukazala je Olena Papuga. Ona je kao razloge za izostanak podrške navela i odnos prema vojvođanskim paorima koji danima protestuju na ulicama, a kojima je onemogućen ulaz u Beograd, kao i to što je Vojvodina u proteklom periodu nastavila da ekonomski propada. Poslanica LSV je istakla da Liga neće podržati rekonstruisani kabinet i zbog toga što su učenici, pripadnici nacionalnih zajednica, početak školske godine dočekali ponovo bez udžbenika.

– Imam spisak od 114 udžbenika koji nedostaju ne samo rusinskoj, nego i slovačkoj, mađarskoj, hrvatskoj bunjevačkoj i drugim nacionalnim manjinama. Ja sam još prošle godine, pred početak školske godine 2012/13. kada je počinjao mandat ove vlade, postavila poslaničko pitanje zašto pripadnici nacionalnih manjina počinju školsku godinu bez udžbenika. Za godinu dana oni nisu dobili udžbenike – istakla je ona. Olena Papuga je ukazala da pripadnici nacionalnih zajednica ne traže besplatne udžbenike, kao i da su ih roditelji već platili, da bi im u aprilu bio vraćen novac jer udžbenici nisu bili odštampani.

Narušena rodna ravnopravnost

Poslanica LSV ukazala je i da je predloženom rekonstrukcijom narušena rodna ravnopravnost pošto će u vladi, umesto dosadašnjih pet, ostati svega dve ministarke.

– To je evropsko opredeljenje kojem teži i ova Vlada, a i Republika Srbija. Vi ste u svom prethodnom ekspozeu i sad dali neku konstataciju da će ravnopravnost rodna, radna, nacionalna biti stožeri politike ove Vlade i da će žene biti svakako na prvom mestu – podsetila je ona premijera Ivicu Dačića. Prema njenim rečima, podrška LSV izostaje i zbog, naizgled, banalnog pitanja – nedostatka banaka u selima i manjim mestima štirom Srbije.  

– Proveravala sam u Vojvodini - Žablju, Kuli, Vrbasu, Beloj Crkvi, Kikindi... samo u opštinskim mestima postoji banka i to jedna do druge. U Kuli, odakle dolazim, šest banaka se nalazi u jednoj ulici. Ni u jednom selu kulske opštine nema nijedne banke – upozorila je ona dodajući da je to ozbiljan problem, jer veliki broj ljudi ne može da putuje svakog meseca iz svog sela u najbliži grad, kako bi podigao novac koji je zaradio i od kojeg živi.

– Možda su to banalni, životni problemi, ali za ljude koji žive na selu je to jako značajno – rekla je Papuga. Podsetila je i da joj je na to poslaničko pitanje odgovorio bivši ministar Mlađan Dinkić pitanjem da li ona zna da su sve banke u Srbiji privatne i da država ne može da vodi politiku otvaranja i zatvaranja banaka.

– Mislim da vođenje takve politike prema selu neće dovesti do njegovog razvoja i da će se jednog dana cela Srbija preseliti u Beograd ili Novi Sad – istakla je Olena Papuga.

(BILSV, 02. 09. 2013)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook