Vlast krije broj zaposlenih u gradskim preduzećima

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Sreda, 12. 03. 2014. | Komentara: 0

Vlast krije broj zaposlenih u gradskim preduzećima

NOVI SAD – Javna gradska preduzeća u Novom Sadu su u periodu od prekomponovanja vladajuće koalicije 12. septembra 2012. do kraja 2013. godine zaposlile u proseku oko 10 odsto novih radnika, čime su potvrđene ocene da je sadašnja vlast u Novom Sadu zasnovana na trgovini javnim preduzećima i pukom održavanju na vlasti, istakao je danas predsednik Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad Aleksandar Kravić.

LSV

On je na konferenciji za novinare ukazao da je GrO LSV Novi Sad 31. decembra 2013. godine od svih javnih preduzeća, u skladu sa Zakonom o dostupnosti informacija od javnog značaja, zatražio da ga pismenim putem izveste o broju zaposlenih u tom periodu od petnaest meseci, a navodi da sedam preduzeća nije poslalo nikakav odgovor, dok je ostalih deset poslalo različite, nepotpune ili neprecizne odgovore. Primer za to je JKP „Vodovod i kanalizacija“ koja je tražila dopunu zahteva, uz obrazloženje da u njemu nedostaje ovlašćeno lice ispred LSV koje podatke traži?!

JGSP zaposlio 154 novih radnika

– Jedino preduzeće koje zvanično u svom dopisu ima nešto manji broj zaposlenih je Zavod za izgradnju grada. Svi drugi imaju od 10 do 35 odsto više zaposlenih – upozorio je Kravić. „JGSP“ je za tih petnaestak meseci zaposlio 154 radnika, ali u odgovoru nije precizirana struktura novozaposlenih, pa se ne zna da li je tu reč o administraciji ili vozačima i mehaničarima, odnosno proizvodnoj delatnosti tog preduzeća, dodao je Kravić. Ukazuje da je JKP „Novosadska Toplana“ u tom periodu zaposlila 32 čoveka, što je nešto više od 10 posto zaposlenih.

U „Urbanizmu“ 35% novozaposlenih!

– Najeklatantniji i najstrašniji primer jeste u JP „Zavod za urbanizam“. Oni koji ga vode, a to su ovi lažni Romi, sada 3D, oni su na 101 zaposlenog, koji je zatečen 13. 9. 2012. zaposlili 35 ljudi. I to su zaposlili veći broj u administrativnim poslovima, nego u proizvodnim. Taj broj je godinama održavan i nikad nije prešao 100 ili 102. Sada, kada nema nikakvog posla, oni imaju novih 35 ljudi, što čini 35 posto – istakao je Kravić.
Podsetio je da je u navedenom periodu u Novom Sadu gradnja stala te da je usvojeno svega pet novih planova, detaljnih ili urbanističkih, dok je ranijih godina na svakoj sednici Skupštine grada usvajano otprilike toliko planova. Kravić ocenjuje da ovaj slučaj dokazuje da vladajuću koalicijiu u Novom Sadu apsolutno ne zanima ni Zakon o pristupu informacijama od javnog značaja, a samim tim ni drugi zakoni, a ukazuje i da su zapošljavanjem doveli do smanjivanja plata u javnim preduzećima.

Plate manje do 30 odsto

– Ukupna masa ličnih dohodaka se sada deli, a to znači da su u JP „Zavod za urbanizam“ plate za trećinu manje nego što su bile do 13. septembra 2012 – istakao je Kravić. Zapitao je i šta je sa silnim obećanjima o promenama i navodnom sređivanju javno-komunalnog sektora u Novom Sadu, a što je bilo praćeno silnim kritikama prethodne vlasti o tome kako se bahato ponašala, kako je sve propalo i kako je previše ljudi zaposleno.
– To je bukvalno jedno politikanstvo i jedna potpuna neprincipijelnost. U pitanju su goli interesi, pre svega onih koji dodaju većinu SNS-u i SPS-u, a to su 3D i Treća Srbija – rekao je Kravić ističući da je uveren da će Novosađani na sledećim izborima takvo ponašanje kazniti.

(BILSV, 12. 03. 2014)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook