Vojvođani su pre 75 godina pobedili fašizam

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 01. 10. 2019. | Komentara: 0

Vojvođani su pre 75 godina pobedili fašizam

Novi Sad, 01. oktobar 2019 - U oktobru 2019. navršava se 75 godina od velike i istorijski neuporedive pobede Vojvodine nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Vojvodina je, kao deo jedinstvenog antifašističkog pokreta jugoslovenskih partizana, ostvarila svoju najslavniju i u svetu priznatu pobedu nad fašizmom. 

LSV

Ustanak protiv fašističkih okupatora i njihovih zločinačkih režima okupio je sve narode Vojvodine u jedinstven antifašistički front sa jasnim vojvođanskim i jugoslovenskim karakterom. Okupatorski fašizmi i domaći kolaborantski nacionalizmi su bili na neprijateljskoj strani.

Tokom herojske borbe protiv fašizma, Vojvodina je unutar jugoslovenskog antifašističkog pokreta izgradila i svoje institucije i svoj politički subjektivitet. Biće to ključna pretpostavka da se posle završetka rata i pobede nad fašizmom vojvođansko pitanje reši u korist svih naroda Vojvodine.

Zahvaljujući velikom doprinosu pobedi nad fašizmom, Vojvodina nakon što je proterala fašiste i okupatore, na antifašističkoj skupštini sama formira svoju autonomiju kao davnašnji cilj njenih naroda. Nakon toga, kao autonomna pokrajina, Vojvodina odlučuje da se priključi Srbiji kao delu jugoslovenske federacije. 

Beskompromisna borba svih vojvođanskih naroda i istorijska pobeda ujedinjene Vojvodine nad fašizmom, pre 75 godina, ne sme se zaboraviti. Pobeda antifašističke Vojvodine mora biti inspiracija i danas kada su se aveti novog fašizma ponovo nadvile nad Evropom. 

Vojvođanski front danas je najsnažnija prepreka širenju fašizma u našoj pokrajini.

Sekretarijat za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine 



Izjave | Sreda, 20. 12. 2023. | Komentara: 0

Marton: Glasači su rekli da se za Vojvodinu vredi boriti, a na lokalnim izborima nastavljamo raditi za bolji život svih Vojvođana

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Aleksandar Marton izjavio je da je ovako loš rezultat stranke na pokrajinskim izborima bio očekivan zbog više faktora. LSV-Vojvođani prvi put, posle 27 godina, neće imati svoje predstavnike u Skupštini AP Vojvodine.
Saopštenja | Četvrtak, 14. 12. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Dok je LSV Vojvođana, nema ukidanja AP Vojvodine koje najavljuje Bajatović

Dušan Bajatović je svojom izjavom za Večernje novosti, u finišu kampanje, potvrdio da je cilj koalicije na vlasti i posle 33 godine isti - ukidanje AP Vojvodine.
Saopštenja | Četvrtak, 14. 12. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Samo Vojvođani mogu da obezbede dobar život u Vojvodini

Nakon desetine mesta u kojima su prezentovali program „Na ravne časti“, Vojvođani su u Žablju i na završnom skupu u Novom Sadu pozvali građane da u nedelju izađu na izbore i glasaju za listu broj 13 - Vojvođani



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook