Vojvođani znaju kako voditi Elektrovojvodinu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 07. 03. 2013. | Komentara: 0

Vojvođani znaju kako voditi Elektrovojvodinu

NOVI SAD – Narodni poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Srbije Karolj Čizik rekao je danas da poslanička grupa LSV ne može da podrži Predlog zakona o efikasnom korišćenju energije u ovom obliku i istakao da su u njegovoj izradi učestvovali i predstavnici pokrajinskog Sekretarijata za energetiku, te da je trebalo i njih pozvati da učestvuju u diskusiji.

LSV

On je zamerio što je objedinjena rasprava o ovom Predlogu i Predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma između vlada Srbije i Rusije o isporukama prirodnog gasa u Srbiju, jer su, kako je ocenio, oba dokumenta važna i zaslužuju puno vreme diskusije.

Treba da učimo od razvijenih zemalja

- Ovom zakonu ništa dobro neće doprineti ni ovo što Vlada hoće da uradi, što želi da Elektrovojvodinu pretvori u istureni šalter i da sve što je dobro i vredno iz te firme prebaci u Beograd. Vojvođani su znali kako treba voditi tu firmu i sigurno su koristili električnu energiju kako treba, a nisam siguran da će i dalje tako biti – rekao je Karolj Čizik.

Ukazao je da je Predlog zakona o efikasnom korišćenju energije previše birokratizovan, da se njime država postavlja u ulogu diktatora, umesto da dâ rešenje kako da se uštedi energija. Ipak, kako je rekao, svetla tačka zakona je osnivanje Fonda za energetsku efikasnost, jer to može doprineti rešavanju problema.

Istakao je da bismo trebali da učimo od razvijenijih, zapadnih zemalja koji su u toj oblasti daleko ispred nas. Predočio je da su Kanađani, kada su počeli sa uštedama energije, organizovali tim koji je potpuno opremljenim autobusom posećivao preduzeća i firme i ukazivao im na načine uštede i smanjenje potrošnje zemnog gasa ili električne energije. Naveo je i primer iz Nemačke, gde su građani, koji su dozvolili montiranje sistema za proizvodnju zelene električne energije na svojim zgradama, sklapali ugovor sa distributerima na 10 godina, a uzimali su i bankarski kredit. Međutim, čitav sistem im se isplatio jer bi, nakon isteka desetogodišnjeg ugovora, sistem ostajao građanima na korišćenje.

- Mi ne možemo da pratimo te primere jer nemamo para za takvu investiciju, ali možemo uraditi nešto sa mnogo manje para. Na primer, zašto ne bi ministarstvo za energetiku napravilo televizijsku reklamu od 10 sekundi, u obliku animiranog filma za decu. Film bi mogao da ukaže da treba da se isključi nepotrebno osvetljenje, kompjuteri, električni uređaji koji nisu potrebni. Na taj način bi se već sutradan uštedelo mnogo energije, a uticalo bi se na vaspitanje mladih, dece i posle nekoliko godina bi to donelo korist – ukazao je Čizik.

Električnu energiju ne treba koristiti za grejanje

Poslanik LSV je napomenuo i da se mnogo energije gubi i rasipa delom zbog ljudskog faktora, a delom i zbog starih postrojenja, nepostojanja termoizolacije.

- Sistem daljinskog grejanja ima velike gubitke. Skoro u svim gradovima cevovodi nisu dobro izolovani, a kotlovi su stari i neadekvatni. Neki su stari deset, 20, 30 godina, a negde i 40 godina, kao što je slučaj u Senti. Poseban problem je i paušalno plaćanje grejanja stanova, jer ljudi ne mogu da utiču na potrošnju, odnosno uštedu energije – istakao je on.

Dodao je da se i do 90 odsto može uštedeti zamenom klasičnih sijalica štedljivim, ali da to ništa ne vredi ako se ista ta prostorija zagreva uljanim radijatorom, kvarcnom ili termo-akumulacionom peći.

Čizik je naglasio da je električna energija najdragoceniji i najcenjeniji vid energije, te da je ne treba trošiti za zagrevanje prostorija. Istakao je i da se može doneti pet, deset zakona o korišćenju i uštedi električne energije, ali da to ništa neće pomoći dok cena struje bude socijalni faktor.

(BILSV, 07.03.2013)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook