Vojvođanska železnica bi doprinela čitavoj Srbiji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Četvrtak, 16. 05. 2013. | Komentara: 0

Vojvođanska železnica bi doprinela čitavoj Srbiji

NOVI SAD - Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Srbije Olena Papuga upitala je Vladu Srbije i Odbor za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku zašto nisu prihvatili amandman LSV na član 9. Predloga zakona o železnici.

LSV

Ne funkcioniše ni putnički ni teretni prevoz prugom

Ona je u toku rasprave o amandmanima istakla da je Liga predložila da se upravljanje javnom železničkom infrastrukturom na teritoriji AP Vojvodine, izuzev magistralnih pruga, prenese na Pokrajinu, odnosno da se osnuje železničko društvo AP Vojvodine. Kako je rekla, odluku o prenosu trebala bi da dâ Vlada Republike Srbije, na zahtev AP Vojvodine.
 
- Zna se da je vojvođanska železnica godinama bila samostalno privredno društvo. To je bila najrazvijenija železnica u bivšoj Jugoslaviji, od 1977 do 1989. godine. Dok je postojao ŽTP Novi Sad, remontovano je više od 527 kilometara pruga, kupljeno je 100 teretnih vagona, 20 savremenih putničkih vagona... A danas, na velikom delu pruga u AP Vojvodine železnički transportni prevoz se ne obavlja. Ni putnički, ni teretni. Ali zato postoji interes građana i privrednih društava, posebno po modelu javnog privatnog partnerstva. I zato predlažem da još jednom razmislite o našem predlogu - istakla je Papuga.

Život traži da se olakša građanima

Nakon njenog govora povela se polemika u kojoj je učestvovalo više poslanika u kojoj su oni isticali da je nemoguće praviti više privrednih društava, te da ideja o vojvođanskoj železnici znači otcepljenje Vojvodine. Papuga je u svojim replikama ponovila da je od 1977. do 1989. godine železnica u Vojvodini odlično funkcionisala i da je donela dobro čitavoj bivšoj Jugoslaviji, te da usvajanje amandmana LSV ne bi nikome naškodili, već bi to doprinelo čitavoj Srbiji.

- Ja  ne vidim zašto vi sada mislite da mi otcepljujemo Vojvodinu od Srbije. Da li je u godinama kad je Vojvodina imala punu autonomiju ona bila otcepljena od Srbije? Zašto sada kroz našu dobru nameru vidite neki secesionizam ili ne znam šta već sve tu vidite? Naša je ideja da se olakša građanima, jer to jednostavno traži život, traže građani na lokalu - zaključila je Olena Papuga.

Republički poslanik LSV u Narodnoj Skupštini Karolj Čizik istakao je tokom rasprave da nije razumljivo zašto nije prihvaćen amandman poslaničke grupe LSV na član 7. Predloga zakona o železnici. Naime, u članu 7. stav 4. navedeno je da delatnost iz stava 2 ovog člana obavlja društvo kapitala, poslanici Lige su predložili da delatnost iz stava 2. ovog člana  može da obavlja i drugo privredno društvo, drugo  pravno  lice ili preduzetnik. Čizik je istakao da bi usvajanjem amandmana LSV zakon postao precizniji, tim pre što bi bio usklađen sa članom 3. tog Predloga zakona.

(BILSV, 16.05.2013)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook