Vojvođanski umetnici u Beču

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 05. 03. 2014. | Komentara: 0

Vojvođanski umetnici u Beču

NOVI SAD - Dela umetnika iz Vojvodine, nastala u proteklih stotinu godina, biće predstavljena na izložbi u bečkom Kunstlerhausu, u novembru ove godine, saopštio je danas Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje.

LSV

Potpredsednik vojvođanske vlade i pokrajinski sekretar za kulturu Slaviša Grujić razgovarao je , u utorak u Novom Sadu, sa direktorom Kunstlerhausa dr Peterom Cavrelom i tom prilikom izrazio zadovoljstvo što će saradnja sa tom institucijom biti nastavljena postavkom izložbe u Beču.
– To je jedinstvena prilika da se publici predstavi kompleksan program vojvođanskog arta, čime se ujedno pravi i promocija naše regije, kao jedne jedinstvene multinacionalne i multikonfesionalne sredine u ovom delu Balkana – rekao je Grujić. Preliminarnim dogovorima je predviđeno da se u Kunstlerhausu, koji ima više od 2.000 kvadratnih metara izložbenog prostora, predstavi vojvođanska izložba, koja će obuhvatiti period od 1914. do 2014. godine.
Izložba je koncepcijski zamišljena kao tročlana celina, tako da prvi njen deo čini postavka „Milan Konjović na raskršćima srpske umetnosti“ u kojoj će, uz Konjovićeve, uporedo biti prikazani i radovi umetnika iz istorije slikarstva, od 1914. do 1990 godine. Druga celina biće postavka „Fatalne devedesete“, a treću čini postavka „Posle 2000-te, tranzicija u umetnosti-umetnost u tranziciji“. Prema rečima dr Cavrela, ostalo je još da bude definisane sadržaj nekoliko paralelnih programa, koji bi imali formu seminara, panela, odnosno razgovora između austrijskih savremenika i vojvođanskih umetnika.
Delegacija naše pokrajine prošle godine je posetila Kunstlerhaus, u svetu poznat kao kulturni centar savremene umetnosti ili Kuća umetnika sa bogatom tradicijom i istorijom.

(BILSV, 05. 03. 2014)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook