Vojvođansko pitanje više ne gurati pod tepih

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Subota, 07. 12. 2013. | Komentara: 0

Vojvođansko pitanje više ne gurati pod tepih

BEOGRAD – Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je danas da je, odluka Ustavnog suda Srbije (USS) o proglašenju neustavnosti delova Statuta AP Vojvodine, više dokaz da Ustav Srbije nije dobar nego što je to argument za raspisivanje pokrajinskih izbora.

LSV

On je gostujući u Dnevniku u okviru Jutarnjeg programa RTS-a istakao da je više nego jasno da Ustav Republike Srbije ne odražava autonomiju Vojvodine na adekvatan način.

Pronaći adekvatno rešenje za vojvođansku autonomiju

- Mislim da ovih šest meseci i vlast i opozicija u Vojvodini, ali i vlast i opozicija u Republici, kroz saradnju  republičke i pokrajinske administracije, moraju da dođu do odgovora na pitanje šta ćemo sa vojvođanskom autonomijom. Ne možemo to pitanje više da guramo pod tepih, ne možemo da se pravimo da pitanje Vojvodine ne postoji. A po prirodi političkog procesa, ako pitanje Vojvodine ne bude rešeno političkim razgovorima, ono će eskalirati. Ne zato što to neko želi, ne zato što to neko preti iz Vojvodine, nego je to priroda političkog procesa i to je logično. Znači,  moramo da pronađemo način kako ćemo u adekvatnim i postojećim uslovima naći adekvatno rešenje za vojvođansku autonomiju – naglasio je Kostreš.

On je kazao i da je godinu i po dana prošlo od kako je USS proglasio kao neustavne neke odredbe Zakona o nadležnosti APV, a da o tim odredbama nije bilo razgovora.

- To se neće ni desiti iz jednostavnog razloga što smo 2006. godine došli u situaciju da se u poslednjem momentu, preko noći, odustane od platforme Izvršnog veća Vojvodine gde se tražila puna autonomija za Vojvodinu. Izmišljeno je onih sedam posto koji bi trebali da budu izgovor. Tih sedam posto nikada nisu realizovani i mi se sada iznova vraćamo na jedno jednostavno pitanje - koji je politički dogovor u Srbiji kakva treba da bude autonomija Vojvodine i da li autonomija Vojvodine uopšte treba da postoji – podsetio je zamenik predsednika LSV i dodao da ćemo se u krug vrteti sve dok ne bude postojao politički dogovor i dok ne bude jasno šta se želi od Vojvodine, odnosno kakva autonomija. Kako je rekao, pitanje autonomije Vojvodine je od Miloševićevog puča iz 1988. godine od kada nema odgovora na pitanje šta će biti sa Vojvodinom i njenom autonomijom.

Ako je vreme za pokrajinske, vreme je i za republičke izbore


Komentarišući konstatacije pojedinih analitičara da su argument za raspisivanje pokrajinskih izbora smena vlasti u Subotici, a da su pohvale Nenada Čanka upućene Aleksandru Vučiću približavanje Lige Srpskoj naprednoj stranci, Bojan Kostreš je naglasio da lider LSV hvali Vučića po konkretnim pitanjima, a jedno od njih je i pitanje bezbednosti u Novom Sadu.

- Liga jasno govori da do promene pokrajinske vlasti može da dođe u dva slučaja - ukoliko dođe do promene politike vladajuće koalicije u Pokrajini, a Liga to ne može da podrži ili ukoliko se dokaže da ono što se priča po kuloarima i po nekim medijima da je vojvođanska vlast korumpirana. Mi smo nekoliko puta ponovili da molimo sve one koji imaju podatke da, ako je to tačno, izađu s tim podacima i da se konačno sukobimo sa korupcijom – istakao je Kostreš.

- Podsetiću sve da je Vojvodina sastavi deo Republike Srbije. Pa ako je vlast pala u Subotici i ako je SNS pobedila u Vrbasu, Kovinu, što je tačno, zašto onda ne izađemo i na pokrajinske i na republičke izbore? Jer ne vidim razliku. Ako neko hoće da kaže da Vojvodina nije sastavni deo Srbije, ili ako hoće da kaže da Subotica pripada samo Vojvodini ali ne i Srbiji, ajde onda da pričamo iz tog ugla – dodao je on. Istakao je da događanja na lokalu ne treba da utiču na Pokrajinu i podsetio da je SNS, odnosno SRS i SPS, tradicionalno i pobeđivala u tim opštinama i ranije.

Kostreš je naveo i da je LSV od Kongresa koji je održan krajem prošle godine, donela vrlo jasan stav da će sarađivati sa svima onima koji na konkretnim stvarima i konkretnim pitanjima žele da rade sa Ligom na uspostavljanju pune autonomije Vojvodine. Čim se pojavi takav neko, mi smo spremni sa njim da razgovaramo i spremni smo da sarađujemo, naglasio je on.

Potreban dogovor o načinu finansiranja Vojvodine


Kada je u pitanju budžet za 2014. godinu, zamenik predsednika LSV je kazao da misli da će i ova vlada nastaviti sa tradicijom prethodne vlade, dakle da neće poštovani ustavnu odredbu od sedam odsto budžeta koji treba da pripadnu Vojvodini.

- Istine radi, ta ustavna odredba nije ni precizna i onda može da se tumači na ovaj i na onaj način. To sve govori o tome da mi moramo da postignemo politički dogovor kako želimo da Vojvodina bude finansirana i da li uopšte želimo da Vojvodina ima ikakve izvore i prihode ili da Vojvodina bude jedna ljuštura sa kojom ćemo se hvaliti pred Evropom, a u suštini ta autonomija neće postojati – istakao je Kostreš.

Dodao je i da Liga pozdravlja dobru volju ministra finansija Lazara Krstića koji je kazao da je potrebna fiskalna decentralizacija i da na tome treba raditi tokom narednih nekoliko meseci, ali da je potrebna i realizacija te dobre volje. Kako je rekao, u Srbiji su ministri finansija obično imali dobru volju, ali su imali problem sa njenom realizacijom.

- Mi želimo da verujemo da je ministar Krstić spreman da uradi nešto po tom pitanju i kada bude uradio za to će imati našu podršku. Dok ne uradi bilo šta po tom pitanju ne može očekivati podršku LSV, niti glasove za budžet – zaključio je Bojan Kostreš.

(BILSV, 07.12.2013)




Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook