Vojvodina neće moći ni sebe da prehrani

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 26. 06. 2012. | Komentara: 0

Vojvodina neće moći ni sebe da prehrani

ZRENJANIN – Ukoliko se nastavi nebriga o poljoprivrednicima, Vojvodina više neće moći ni sebe da prehrani, upozorio je danas predsednik Mesnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine u Elemiru i član Saveta za poljoprivredu GrO LSV Zrenjanin Milivoj Petrov.

Milivoj Petrov

On je na konferenciji za novinare naveo da je žetva ove godine iznenadila i poljoprivrednike i nadležne.

– Ječam je požnjeven i prinosi su sasvim zadovoljavajući: oko sedam tona po hektaru, dok je žetva pšenice počela pre nekoliko dana. Zbog nepovoljnih vremenskih uslova očekuje se manji prinos: od pet do šest tona po hektaru, što nije dovoljno kada se uporede ulaganja, jer je sa pet tona po hektaru prinosa poljoprivrednik na nuli – naglasio je Petrov.

On je dodao da se nebriga države ogleda u odlaganju formiranja Vlade i nadležnog Ministarstva, što dalje znači da ne postoji strategija podsticanja poljoprivrednika.
– Stručnjaci predviđaju da će zbog toga ove godine pšenice biti za oko 200 hiljada tona manje. Zbog toga je potražnja za njom sada velika i njena trenutna cena je oko 20 dinara po kilogramu, ali je i cena repromaterijala veća, tako da će krajnja cena najviše pogoditi građanke i građane kada budu kupovali hleb – objasnio je Petrov. Prema njegovim rečima, problem u zrenjaninskoj poljoprivredi je i taj što ne postoje skladištari, pa su proizvođači prinuđeni da pšenicu prodaju odmah, te bi stoga od velikog značaja bilo postojanje skladištara.

– Liga je jedina stranka koja godinama ukazuje na potrebe i probleme poljoprivrednika i u tome je uspešna. Podsećam na ukidanje godišnje registracije traktora i poljoprivrednih mašina. Zbog toga upozoravamo da je sramota da Vojvodina ove godine nema dovoljno brašna, a nekada je bila žitnica i hranila celu staru Jugoslaviju. Jedino ko će profitirati od izvoza pšenice, kukuruza i ostalih proizvoda jeste država, ali preko leđa seljaka. Plašim se da će tajkuni prodati našu pšenicu i da ćemo sledeće godine jesti brašno iz uvoza i to od neke otpadne pšenice – ukazao je Popov podsećajući da je pšenica u Vojvodini najboljeg kvaliteta.

–  Nadam se da će se Vlada uskoro oformiti i da će se više baviti problemima poljoprivrednika, jer sramota je ako ostane na tome da Vojvodina ne može da prehrani Srbiju i sebe samu. Zbog toga će Liga nastaviti borbu za decentralizaciju i ekonomsko osnaživanje AP Vojvodine, jer je to u interesu i Srbije i Vojvodine – zaključio je Milivoj Petrov, poručujući da ono što se ovde zaradi mora ovde i ostati.    

(BILSV, 26. 06. 2012.)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook