Vojvodina od 2006. godine zakinuta za više od 400 milijardi dinara

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Četvrtak, 20. 01. 2022. | Komentara: 0

Vojvodina od 2006. godine zakinuta za više od 400 milijardi dinara

NOVI SAD – Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton podsetio je da je LSV pre pet godina, u decembru 2016. godine, organizovala protest u Beogradu i tada je Ustavnom sudu podnet zahtev za ocenu ustavnosti odredaba Zakona o budžetskom sistemu koji je smanjio osnovicu za obračun vojvođanskog budžeta. 

LSV

- Ni posle punih pet godina nismo dobili nikakav odgovor od najviše sudske instance u republici. Jasno je da se krši Ustav, a sud to ne sme da napiše - ocenjuje Marton u izjavi za Danas.

Budžet pokrajine je umanjen jer se različito tumači ustavna odredba o tome da je budžet Vojvodine najmanje sedam odsto budžeta Republike Srbije. Sedam odsto se računa od ukupne sume koja se slije, ali i potroši u državi, dok vlast navodi da se „vojvođanski procenat“ računa u odnosu na poreske prihode, što je znatno manja osnovica.

Ovu dilemu trebao je da razreši Zakon o finansiranju Autonomne Pokrajine Vojvodine, koji je morao biti donet u roku od dve godine od donošenja Ustava 2006. godine. To se nije dogodilo.

Marton ističe da je LSV, zbog pasivnosti pokrajinske administracije, 2019. godine Narodnoj skupštini podnela predlog Zakona o finansiranju APV, ali je on glatko odbijen. Zbog toga, kako kaže, iz godine u godinu dolazimo u situaciju da Vojvodina ne dobija Ustavom zagarantovanih najmanje sedam odsto.

- Ove godine je to 5,81 odsto, nekad bliže pet, nekad šest procenata, ali nikada nije dostignuto sedam procenata. Iz godina u godinu Vojvodini se zakida 25 i više milijardi dinara i za 15 godina, od kako je donet Ustav, to je sigurno ukupno preko 400 milijardi dinara - uveren je Marton.

- Nijedna vlast u Beogradu ne želi da reši to protivustavno stanje, jer je očito da je u interesu da se razvija Beograd. Budžet Vojvodine ove godine je 88 milijardi dinara, a Beograda skoro duplo veći, a uz to su mu redovna davanja vlade iz budžetske rezerve, masovni su kapitalni projekti u glavnom gradu, a u Vojvodini ne mogu da se reše osnovni problemi kao što je pijaća voda za oko 700 hiljada stanovnika. Jednostavno, ne postoji ni minimum volje da se ovaj problem reši i već 15-ak godina trpimo potpuno neustavno stanje u vezi sa finansijama Vojvodine - zaključuje Marton.

(SzILSV, 20.01.2022)
Saopštenja | Ponedeljak, 16. 05. 2022. | Komentara: 0

Država treba da radi u interesu građana Srbije, a ne ruske naftne kompanije

Liga socijaldemokrata Vojvodine upozorava javnost na veoma neozbiljno i štetno ponašanje države Srbije po pitanju cene naftnih derivata.

Izjave | Ponedeljak, 16. 05. 2022. | Komentara: 0

Srbija zaslužuje jaku i organizovanu proevropsku političku opciju

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da je premalo istinskih proevropskih stranaka u Srbiji i da je to razlog zbog kog se ova politička opcija ne vidi u javnosti. 
Saopštenja | Subota, 14. 05. 2022. | Komentara: 0

Država da unapredi protivgradnu zaštitu umesto što troši novac za tenkove i avione

Liga socijaldemokrata Vojvodine upozorava na veoma loše stanje u kom se nalazi sistem protivgradne zaštite u našoj zemlji.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook