Vojvodina pripada građanima Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Ponedeljak, 20. 05. 2013. | Komentara: 0

Vojvodina pripada građanima Vojvodine

NOVI SAD – Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine  Aleksandar Marton rekao je danas da je nezadovoljan što se u trinaestoj godini trećeg milenijuma nove ere na ovakav način razgovra o nečemu što je pre 150 i 200 godiona, u normalnim demokratijama, bilo normalno.

LSV

On je u toku rasprave o Predlogu deklaracije o ustavnim i zakonskim pravima Vojvodine rekao da je ovaj dokument važan jer može da doprinese boljem  položaju Vojvodine u okviru države Srbije, ali da se u diskusiji čuje dosta disonantnih tonova koji govore da u Vojvodini ne postoji spremnost svih političkih činilaca da se na normalan način, dijalogom dođe do dobrih rešenja.  

- Deklaracija predstavlja dokument koji je važan i o kome treba razgovarati na demokratski način koristeći sva pravna sredstva i smatramo da mi u Skuštini AP Vojvodine, kao predstavnici oko dva miliona građanki i građana AP Vojvodine imamo puno elemenata da o tome i govorimo. Kao poslanik LSV, moram da istaknem da mi je veoma drago što politiku Lige, po mnogim političkim pitanjima u našoj državi, preuzimaju mnogi politički akteri. Iskreno se nadam  da će, kao što je po pitanju Kosova i po pitanju integracije Srbije u Evropsku uniju, vrlo brzo svi politički akteri na prostoru AP Vojvodine i čitave države Srbije polako, ali sigurno početi da preuzimaju i priču vezanu za autonomiju Vojvodine – naglasio je Marton i dodao ga je gotovo sasvim siguran da će tako i biti.

On je istakao i da se način dijaloga koji se sada vodi, na početku trećeg milenijuma, bio normalan u Nemačkoj u 19. veku i u Italiji1907. godine.

- Pričati o tome da je ovaj papir separatistički je nešto što je zaista nelogično i svi mi kao poslanici u zakonodavnom telu koje predstavlja dva miliona stanovnika AP Vojvodine moramo da se zapitamo kuda vode te teške reči. A zaista govoriti o separatizmu u  Skupštini Vojvodine, u Vladi Vojvodine je nešto što je, upotrebiću najblaži izraz, nelogično. – naglasio je Marton.

Podsetio je da je Liga socijaldemokrata Vojvodine, kao politička partija koja se dugo godina zalaže za autonomiju Vojvodine, bila nazivana separatističkom, vrlo često izdajničkom.

- Premijer Pajtić je pomenuo da mu ne prijaju nazivi koji se njemu upućuju, nama to nije  prijalo 1990, 1992, 1995, 1999. Bili smo mi tada izdajnici, ustaše, strani plaćenici. Ali reći ću vam jednu stvar, na pitanje poslanika u Skupštini Srbije, mislim da je bio iz Srpske radikalne stranke, da li u Vojvodini i u LSV ima separatističkog delovanja, tada je u svom odgovoru Vlada Vojislava Koštunice 2007. godine istakla da separatističkog delovanja u Vojvodini i u Ligi nema. Nema separatizma u Vojvodini, ovo je zaista jedno zamagljivanje stvari. Samo želimo da stvari postavimo na svoja mesta, da o problemima AP Vojvodine i države Srbije govorimo na pravi način – naglasio je poslanik LSV i istakao da se u narednom periodu mora učiniti sve da taj rečnik bude sklonjen sa dnevnog reda.

Aleksandar Marton je ukazao i na činjenicu da je 1988. godine indeks prosečne plate u SFRJ bio 100, u Vojvodini 145, u Sloveniji 159, u Hrvatskoj 142, a u centralnoj Srbiji 88.

- Kada su neki 1993. godine odlučili da brane Vojvodinu od Vojvođana, mi smo imali jedan odsto prosečne plate u Sloveniji i četiri posto u odnosu na prosečnu platu u Hrvatskoj. Devastirano je tih devedesetih sve što je moglo da se devastira i na nama je da to popravimo, da se borimo za autonomnu Vojvodinu u okviru države Srbije. Ovo je jedan od koraka koji ćemo mi načiniti u toj borbi. Svakako da je rešenje sistemske prirode, a promena Ustava je posao koji se nameće pred poslanike Skupštine APV, ali i pred sve poslanike Narodne skupštine Republike Srbije – naveo je on.

Marton je istakao i da se u svečanom holu Skupštine AP Vojvodine zastve srpske, mađarske, slovačke, hrvatske, bunjevačke, rusinske, ukrajinske nacionalne zajednice. Sve su to, kako je rekao, vojvođanske nacionalne zajednice i Vojvodina pripada svim građankama i građanima AP Vojvodine.

Replicirajući pokrajinskom poslaniku Demokratske stranke Srbije Milenku Jovanovu, Marton je napomenuo da je Liga socijaldemokrata Vojvodine svoje političke teme javnosti predstavila još devedesetih godina, koje je postavila i kao važne političke teme, a one su i sada važne.

- Dobro je što u našoj državi gotovo sve relevantne političke partije vode sada politiku miroljubivosti i dobrosusedskih odnosa. Ja sam istakao da je LSV neke stvari primetila devedesetih godina, neke posle 2000, a neke 2013. godine i gotovo sam sasvim siguran da 2015. i neće biti političkih partija koje su protiv evropskih integracija, koje su protiv decentralizacije Republike Srbije. Ne znam da li će biti jedne, ali se stvari pomeraju u pozitivnom smeru i to je dobro – istakao je poslanik LSV.

On je ponovio da su bivši premijer Vojislav Koštunica i nekadašnji ministar policije Dragan Jočić rekli da u Vojvodini i u Ligi socijaldemokrata Vojvodine nema separatizma.

- Nema u Vojvodini ni „s“ od separatizma, kao što smo danas već nekoliko puta čuli, jedino početno slovo koje smo mogli da čujemo je „a“ – autonomija. Borimo se za autonomiju Vojvodine i u tome ćemo istrajati – zaključio je Aleksandar Marton.

(BILSV, 20.05.2013)



Odbori LSV | Utorak, 07. 05. 2024. | Komentara: 0

Udruženi za slobodan Novi Sad

Ostavili smo različitosti po strani i pronašli zajedničke interese ključne za naš Novi Sad. Ujedinili smo se u široku koaliciju „Udruženi za slobodan Novi Sad“ kako bismo postigli ono najvažnije – promenu nezapamćeno štetne vlasti u našem gradu.
Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook