Vojvodina se ne grebe, već traži svoje

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 29. 11. 2012. | Komentara: 0

Vojvodina se ne grebe, već traži svoje

NOVI SAD – U AP Vojvodini niko ništa ne dobija od Republike Srbije, nego se u pokrajini sredstva zarađuju, čak mnogo više od onoga koliko joj se vraća, istakla je tokom današnje rasprave o amandmanima na Predlog budžeta Republike Srbije za 2013. godinu šefica poslaničke grupe LSV u Narodnoj skupštini Aleksandra Jerkov.

Aleksandra Jerkov

Ona je tom prilikom upozorila  ministra finansija Mlađana Dinkića da zbog toga izbaci iz upotrebe termine kojima se sugeriše kako Autonomna pokrajina Vojvodina od Srbije nešto dobija ili kako joj se nešto daje.
– Ukoliko AP Vojvodina, koja doprinosi republičkom budžetu mnogo više od sedam posto, mora na ovakav način da sluša kako se o njoj govori kao o nekakvom entitetu koji se grebe za neke pare, a na uštrb ostalih građana  Republike Srbije, onda mi zaista sa ministrom finansija nemamo šta više da razgovaramo. Niko AP Vojvodini ne treba ništa da da, nego treba da dozvoli da zadrži makar mali deo sredstava koja se u njoj zarade – istakla je ona.

Dinkićevi netačni navodi

A komentarišući odbijanje amandmana LSV i Skupštine AP Vojvodine od strane ministra Dinkića, Jerkova je ukazala da su njegova obrazloženja o navodnom deficitu od 32 milijarde dinara koji bi nastao u budžetu usvajanjem ovih amandmana, netačna, pošto su i Liga i pokrajinska skupština u svojim amandmanima predvidele gde bi se tih 32 milijarde dinara moglo uštedeti. Ona je ukazala i da nije jasno koliki procenat u budžetu AP Vojvodine čine transferna sredstva, a koliki procenat su sredstva koja se mogu upotrebiti za kapitalne investicije na teritoriji AP Vojvodine, dodajući da je tačno da se budžet na takav način izračunava još od vlade Zorana Đinđića, ali da je Liga godinama bila protiv toga.
– Vi ste gospodine Dinkiću regionalista, eto vam divne prilike da ispravite nepravdu koja se čini prema jedinom regionu u Republici Srbiji. Da li bi smo želeli da to imaju i drugi regioni? Da. Da li postoje drugi regioni u Republici Srbiji? Ne – navela je Jerkova.
– Vi ste se, kao jedan regionalista, veoma ogrešili o AP Vojvodinu i ja očekujem da usvajanjem ovih amandmana prighvatite da ste pogrešili i tu grešku ispravite –istakla je ona.

Za dugove odgovorna Republika

Aleksandra Jerkov je podsetila da 8,5 odsto budžeta, koliko navodno iznosi budžet AP Vojvodine, zapravo jeste 8,5 odsto poreskih prihoda, što nije u skladu sa Ustavom Republike Srbije, a da zbog toga što veliki deo pokrajinske kase čine sredstva koja se protivzakonito i protivustavno nalaze u njoj, Vojvodina dolazi u opasnost da krši Ustav zbog toga što neće imati mogućnosti da ispuni ustavnu obavezu da tri sedmine budžeta utroši na kapitalna ulaganja na teritoriji APV. Zbog svega navedenog,Jerkova je zamolila Dinkića da ustavna obaveza Republike Srbije prema budžetu AP Vojvodine bude ispoštovana.
– Ukoliko to ne bude slučaj, naravno da treba da očekujete zahtev za ocenu ustavnosti i zakonitosti budžeta za 2013. godinu – rekla je ona. Dodala je da su, po logici po kojoj se sada izračunava budžet AP Vojvodine, u njega mogla biti uračunata i sredstva namenjena platama zaposlenih u MUP-u koji rade na teritoriji Vojvodine, iako ona nikakve nadležnosti nad tim sferama nema. Jerkova je podsetila i da, za razliku od Skupštine Republike Srbije, Skupština AP Vojvodine svake godine usvaja i završni račun i izveštaj o trošenju sredstava, kao i da je usvojen završni račun Fonda za kapitalna ulaganja.
– Fond za kapitalna ulaganja troši onoliko sredstava koliko dobija od Republike Srbije. Fond za kapitalna ulaganja duguje onoliko koliko mu duguje Republika Srbija – napomenula je Jerkova. Kada je u pitanju Razvojna banka Vojvodine koju je Mlađan Dinkić napao i tokom ove rasprave, poslanica LSV je istakla da je pravo AP Vojvodine da pokuša da sačuva depozite građana, na jedini način na koji joj to Republika Srbija dozvoljava.

Ne treba nam milostinja

Poslanica LSV Olena Papuga je u današnjoj raspravi je takođe istakla da nije dobro što se u skupštini mnogo govori o tome kako Vojvodina nešto traži, kako joj se nešto daje, kao da joj Republika daje neku milostinju.
– Dobro se zna da Vojvodina šest puta više doprinosi nego što joj se vraća, ustvari nego što joj se daje, kao što se danas govori u raspravi – navela je ona. Istakla je da mnogi poslanici stranaka koje u Vojvodini nisu prešle cenzus, govore o tome kako će se raspoređivati budžet APV i ističu pri tom problem kanalizacije u pojedinim mestima, kao da ne znaju da u AP Vojvodini samo 10 posto mesta imaju kanalizaciju.
– Svi oni koji o tome govore, neće sigurno da podrže amandmane, niti podržavaju stanovište o tome da Vojvodina treba da dobije svojih sedam posto koje predviđa Ustav. Zdušno će glasati za budžet koji umanjuje sredstva Vojvodini, tako da nije dobro što govore o tome – navela je Papuga. Dodala je da u raspravi treba pronaći rešenje kako da Vojvodina dobije svojih sedam posto, a ne kako će budžet Vojvodine da se raspodeli.

(BILSV, 29. 11. 2012.)









Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook