Vojvodina zakinuta za 200 hiljada radnih mesta

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 11. 12. 2013. | Komentara: 0

Vojvodina zakinuta za 200 hiljada radnih mesta

BEOGRAD – Zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš izjavio je danas u Beogradu da je od usvajanja Ustava 2006. godine, Vojvodina zakinuta za preko milijardu evra i da je za taj novac moglo biti otvoreno 200 hiljada radnih mesta što bi rešilo problem nezaposlenosti u pokrajini.

LSV

On je predočio da je ustavni osnov od sedam odsto, koliko najmanje treba da iznosi budžet APV u odnosu na budžet Republike Srbije bila prevara kojom se pre sedam godina iskliznulo iz priče da Vojvodina treba da ima zakonodavnu, izvršnu, sudsku vlast, izvorne prihode i imovinu. Kostreš je gostujući u emisiji Radio Beograda „Pusti priču“ predočio da je Liga na to upozoravala pozivajući na bojkot ustavnog referenduma.

Rešiti da ne bude problem

Zamenik predsednika LSV je istakao da se uvek kada se postavi pitanje gde je novac, pojavljuju optužbe za separatizam ili neko ponavlja da je Vojvodina Srbija.
– Mi ne pričamo o tome da li je Vojvodina deo Srbije ili nije, nego pričamo o tome gde su vojvođanske pare. I pričamo o tome da li Vojvodina ima pravo na svoju autonomiju ili nema pravo na svoju autonomiju – rekao je Kostreš.

On je upozorio i da pitanje autonomije Vojvodine mora biti rešeno na pametan način, uz saglasanost svih, da ne bi postalo problem. On je napomenuo i da to nije nikakva pretnja.
– Ja samo konstatujem i gledam šta se sve dešavalo u okruženju i kako je to okruženje prolazilo – rekao je Kostreš.

- Suština problema po pitanju AP Vojvodine i njenog finansiranja jeste što ni danas nema odgovora na političko pitanje da li Vojvodini treba autonomija i kakva autonomija joj treba, odnosno da li Srbija treba da bude unitarna država ili decentralizovana i regionalizovana- predočio je Kostreš.
Odgovarajući na pitanje o odluci Ustavnog suda koji je osporio deo Statuta APV, Kostreš je ocenio i da taj sud svoje odluke donosi u čudnim momentima, dajući za pravo onoj političkoj grupaciji koja je posle osamostaljenja zahladila odnose sa Crnom Gorom, a zatim krizu pokušala da prebaci na Kosovo bojkotom Briselskog sporazuma.

– Kad je ova vlada uspela i taj Briselski sporazum da ispegla i da time ne zaustavi evropske integracije Srbije, sada je Vojvodina fokusirana kao problem. I sada stalno moramo da objašnjavamo da li smo separatisti, da li nismo separatisti. Gde su pare, to je pitanje – zaključio je Kostreš.
Kako je naveo, još od ustavnog puča Slobodana Miloševića 1988. godine postoje suprotstavljene strane po ovom pitanju, a da odgovora na to na koji način će se vojvođanska autonomija izgraditi i dalje nema.

– Mora se pronaći političko rešenje za pitanje autonomije Vojvodine i za njen status – kazao je zamenik predsednika LSV.

Zamenik predsednika LSV je upitao i zašto bi Vojvodina dobijala samo sedam posto ako čini 25 procenata stanovništva Srbije, 27 odsto teritorije i ako pravi 40 odsto bruto nacionalnog dohotka? On je ukazao i da je pogrešan termin da se Vojvodini daju neka sredstva, jer ona nije neko „siroče pa da joj neko nešto udeljuje“.

– Pitanje nezaposlenosti, pitanje životnog standarda, pitanje obrazovanja, pitanje zdravstvene zaštite je mnogo bolje bilo rešavano u momentima kada je Vojvodina imala punu autonomiju nego što je to danas – podsetio je Kostreš.

Pronaći političko rešenje

Kostreš koji je i šef poslaničke grupe LSV u Skupštini Srbije je rekao i da ministru finansija Lazaru Krstiću treba dati šansu da uradi nešto po pitanju Zakona o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine.

A komentarišući mogućnost uvođenja privremenog finansiranja u AP Vojvodinu, zamenik predsednika LSV je rekao da je to tehničko pitanje o kome treba da odlučuju Vlada Vojvodine i parlament, odnosno vladajuće stranke.
– Mi nemamo novca. Mi ne možemo da utičemo na životni standard građana i ne možemo efikasno da delujemo na mnoga pitanja, a stalno se postavlja pitanje čemu onda vojvođanska administracija služi – rekao je Kostreš.

On je dodao da je u pitanju politički projekat da se vojvođanska administracija napravi kao ljuštura i da se kaže, pa vojvođanska administracija je samo namet, to je još jedna administracija više...

– Ako ćemo na taj način da gledamo, onda je najjednostavnije da vojska zavede diktaturu, vojska već prima platu i to je najefikasniji način delovanja – rekao je Kostreš.

(BILSV, 11. 12. 2013)





Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook