Vratiti lokalnim samoupravama oduzete ingerencije i novce

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 29. 04. 2018. | Komentara: 0

Vratiti lokalnim samoupravama oduzete ingerencije i novce

Novi Sad, 29. april 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine traži od ministara u Vladi Republike Srbije da počnu da rade posao koji im je poveren. U delovanju ministara u Vladi puno je marketinga, a malo konkretnih rezultata.

LSV

Poslednje najave Branka Ružića, ministra državne uprave i lokalne samouprave, da će izmenama i dopunama  Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o državnoj upravi doći do suštinskih promena i efikasnog sistema, samo su pokušaji da se stanje sistema prikaže u mnogo boljem svetlu.

Ružić je izjavio da će Indeks dobre uprave na lokalnom nivou vlast približiti građanima.

Nažalost, i ova priča o reformama samo je još jedna od slika lutanja u procesu poboljšanja pozicija loklanih vlasti u političkom sistemu Srbije. Ministar Ružić bio je veoma tih kada su izmenama Zakona o finansiranju lokalnih vlasti opštine i gradovi ostali bez velikog dela prihoda. Ministar Ružić je tih i kada se govori o promenama Ustava Srbije i nije se čula niti jedna jedina njegova ideja o decentralizaciji.

Ministar Ružić je posebno tih kada Vlada u nekoliko meseci dva puta izdvaja sredstva iz tekuće budžetske rezerve za grad Beograd, kojem je od svih sredina u Srbiji pomoć najmanje potrebna.

LSV je jasno da je Socijalistička partija Srbije opcija koja je devedesetih godina započela proces uništavanja lokalnih samouprava. Sigurno je da se ta politika i sada nastavlja.

Vlasti u Srbiji svakodnevno krše Evropsku povelju o lokalnim i regionalnim vlastima koju je naša država ratifikovala 2007.godine. Kao članica Saveta Evrope Srbija je obavezna da poštuje ovu povelju.

Nažalost, praksa je potpuno drugačija i tražimo da se sa takvom politikom prestane!

Sandra Ristić
poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine
u Skupštini AP Vojvodina




Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook