Vreme je da počnu razgovori o promeni Ustava

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 29. 09. 2014. | Komentara: 0

Vreme je da počnu razgovori o promeni Ustava

NOVI SAD – Usvajanje Deklaracije o potrebi za pokretanje postupka izmene Ustava Srbije ili donošenje novog u Skupštini AP Vojvodine zapravo je inicijativa i prvi korak ka otpočinjanju razgovora o promeni aktuelnog Ustava i verujem da će ti razgovori početi, ukazao je pokrajinski poslanik Robert Kolar. 

LSV

Gostujući u emisiji „Bez cenzure“ na TV Panonija, Kolar je istakao da u toj deklaraciji ni na jednom  mestu niti jednim slovom nije iznet stav Lige socijaldemokrata Vojvodine o tome kako bi taj Ustav trebalo da izgleda ili kako bi, eventualno, položaj Vojvodine unutar tog Ustava trebalo da bude definisan, jer će o tome biti reči nakon što razgovori počnu. 

Slede razgovori

– To to će se, uveren sam, raditi na  razgovorima koje smo ovom deklaracijom inicirali i za koje verujem da će da se dese. Tek onda ćemo razgovarati o tome kako mi vidimo ovaj ili onaj deo Ustava, kako mi vidimo položaj AP Vojvodine u tom Ustavu, a kako to vide neke druge političke stranke – istakao je Kolar. 
Dodao je da se neglasanje opozicije za ovu deklaraciju zapravo može tumačiti kao odbacivanje inicijative za razgovore. Kolar je dodao da je bio iznenađen pomalo arogantnom odlukom Saveza vojvođanskih Mađara da ne podrže navedenu deklaraciju. Podsetio je da je SVM ranije odlučila da ne učestvuje u razgovorima, ali da je najavila da će poštovati dogovor koji postignu LSV, DS i NDS, međutim da je to ovoga puta izostalo.
– Iskreno, iznenađeni smo. Ja lično, kao poslanik i kao funkcioner stranke, sam prilično iznenađen jer se Savez vojvođanskih Mađara uporno deklariše kao stranka koja se zalaže za viši stepen autonomije Vojvodine. Ja sam se zaista zapitao u kojoj meri su oni zaista zainteresovani za autonomiju Vojvodine u okviru Republike Srbije, za veći nivo autonomije Vojvodine? Ili su možda sad zainteresovani za neko veće balansiranje – rekao je Kolar podsetivši da je SVM u vladajućoj koaliciji na republičkom nivou sa Srpskom naprednom strankom, dok su naprednjaci istovremeno opozicija u pokrajini.
– To je sada dosta neobična situacija za koju će, ja sam siguran, Savez vojvođanskih Mađara morati da se opredeli. Da li su deo vladajuće koalciije ili su deo opozicije – naveo je Kolar.  

Neminovna promena Ustava

Odgovarajući na pitanje zbog čega opozicija nije ranije bila upoznata sa Predlogom deklaracije, Kolar je rekao da je Liga prvo želela da razgovara sa koalicionim partnerima, DS, NDS i SVM, te da je sa Demokratskom strankom relativno brzo postignut dgovor po tom pitanju, dok se o nizu drugih pitanja suštinski važnih za građanke i građane Vojvodine još razgovara. Podsetio je na ranije stavove opozicionih partija ocenjujući da bi one svejedno uskratile podršku deklaraciji. Kolar je istakao da je više nego izvesno da aktuelni Ustav Republike Srbije mora da doživi određenu transformaciju, a da je iz ugla LSV jedan od glavnih razloga za to ustavni položaj AP Vojvodine u RS, te da su tu i razlozi evrointegracija.
 – Sa postojećim Ustavom potpuno je nemoguće pristupiti EU, niz problema je u tom planu u ovim pretpristupnim procedurama već problematično zbog našeg Ustav, a izvesno je da će on biti menjan – rekao je Kolar. On je ukazao i da je u periodu od 2008. do danas Skupština AP Vojvodine izgubila inicijativu i da se nije bavila stvarima kojima po Ustavu i Statutu može da se bavi, pa je usvajanje ove deklaracije na neki način i pokušaj ponovnog uspostavljanja te inicijative. 
– Mi smo najavili da ovako dalje ne može. Kao LSV smo na svim svojim stranačkim organima doneli niz neophodnih stvari koje moraju da se urade u Vojvodini, po kategorijama prioriteta, i pokušali da iniciramo razgovore sa našim koalicionim partnerima da se stvari u pokrajini pokrenu. Jer, ovako kako je bilo do sada ne valja – zajključio je Kolar.

(BILSV, 29. 09. 2014)




Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook