Vreme za razgovor o položaju Vojvodine u budućem Ustavu Srbije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Ponedeljak, 22. 09. 2014. | Komentara: 0

Vreme za razgovor o položaju Vojvodine u budućem Ustavu Srbije

NOVI SAD - Glavni motiv za podnošenje Deklaraciju o potrebi za pokretanje postupka za izmenu ustava, odnosno za donošenje novog ustava, sa predlogom zaključaka, koju je Skupštini AP Vojvodine podnela grupa od 64 podlasnika jeste pokretanje pitanja promene Ustava, jer je evidentno da u ovom momentu postoji atmosfera, i u društvu i na političkoj sceni, koja ide u pravcu toga da je promena Ustava i poželjna i moguća, istakao je danas potpredsednik  Lige socijaldemokrata Vojvodine  i šef poslaničke grupe LSV u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški. 

LSV

Ustav će svakako morati da se menja na putu ka EU

Na konferenciji za medije u Novom Sadu Bogaroški je ukazao da je glavni cilj te inicijative preciziranje državno-pravnog i demokratskog identiteta Republike Srbije u cilju određivanja nadležnosti APV, saglasno istorijskom pravu građanki i građana APV i evropske budućnosti Srbije, a uz puno poštovanje teritorijalnog integriteta i u cilju otvaranja neophodne javne rasprave o ovom pitanju. 
– Imamo situaciju da su 21. januara ove godine otvoreni pretpristupni pregovori sa EU i svi su savršeno svesni činjenice da mi imamo nekoliko odredbi u našem Ustavu koje onemogućavaju evrointegracije. Imamo supremaciju domaćeg zakonodavstva nad međunarodnim, imamo mogućnost da se svi međunarodni ugovori koje zaključi Republika Srbija ocenjuju od strane Ustavnog suda sa stanovišta ustavnosti i saglasnosti sa našim Ustavom i imamo zabranu našim sudovima da direktno primenjuju pravila međunarodnog prava. To sve dovodi do toga da je nemoguće da sa ovim Ustavom uđemo u EU i dovodi do toga da je neophodno da makar ove delove Ustava, koji se tiču te supremacije domaćeg zakonodavstva, moramo izmeniti pre nego što pristupimo EU – objasnio je Bogaroški. 

Zašto čekati sa Vojvodinom?

Potpredsednik LSV je ukazao i da je mišljenje navedene grupe poslanika da je vreme da se otvore i druga pitanja koja su se pokazala kao loša ili nedorečena u trenutno važećem Ustavu, a pre svega su tu pitanja koja se tiču položaja AP Vojvodine. 
– Ako nas čeka neki posao za tri, pet, sedam godina, ne postoji nijedan razlog da već sada ne krenemo u ozbiljnu javnu raspravu i da već sada ne kažemo svoje mišljenje, kao AP Vojvodina, šta to smatramo potrebnim za AP Vojvodinu i šta to smatramo interesom građanki i građana AP Vojvodine – naveo je Bogaroški. 
On je ocenio da ne stoje kritike kao je reč o preuranjenoj inicijativi jer je, kako je naveo, već bilo situacija da se Skupština AP Vojvodine preskače ili čak otvoreno ignoriše prilikom donošenja strateških dokumenata u Republici Srbiji, pa je jedna od namera deklaracije i ta da se pokrajinski parlament nametne kao instituciju čije se mišljenje o važnim stvarima poput položaja AP Vojvodine u okviru Republike Srbije mora uzeti u obzir kada se bude pisao novi Ustav Republike Srbije. 
– Zbog toga je ova deklaracija lišena svakog vrednosnog stava nas kao predlagača. Tu nema gotovih rešenja koje mi predlažemo kako bi trebalo AP Vojvodina da izgleda i kako bi trebalo Republika Srbija da izgleda. Samo konstatujemo činjenice da se Ustav mora menjati, da je sadašnje stanje neodrživo i da je Ustav postao nefunkcionalan – rekao je Bogaroški podsetivši da od osam budžeta usvojenih nakon usvajanja Ustava Srbije, sedam nije bilo u skladu sa  najvišim pravnim aktom države. 

Promenljiv okvir autonomije

– Imamo situaciju da još nemamo Zakon o finansiranju, imamo situaciju da nije u potpunosti sproveden Zakon o javnoj svojini, imamo situaciju da se nadležnosti AP Vojvodine menjaju bukvalno svakim zakonom koji se donese u Narodnoj skupštini Republike Srbije, što stvara ogromnu pravnu nesigurnost i što, sasvim sigurno, ne pogoduje nekom budućem razvoju - društvenom, političkom i pre svega ekonomskom, jer sprečava svaku vrstu investiranja i svaku vrstu razvoja. Jer vi ne znate gde se nalazite i šta je pravni okvir u kojem se vi krećete – zaključio je on. 
Bogaroški je ukazao i da trenutno u Narodnoj skupštini Republike Srbije gotovo da nema evroskeptičnih poslanička grupa, kao i da nema relevantne političke stranke koja se protivi promeni Ustava zbog čega, prema njegovom mišljenju, treba nametnuti Skupštinu AP Vojvodine kao nekoga ko će moći da govori u ime dva miliona građanki i građana AP Vojvodine i čiji stav neće moći da se ignoriše u postupku donošenja Ustava. 
– Mislim da iz ovoga mora da proizađe neki naredni korak, a to je da počnemo da se bavimo detaljima. Znači da pokušamo da u Skupštini AP Vojvodine, kao sledeći korak, i definišemo kakvu mi tu Vojvodinu želimo u okviru Republike Srbije i kakvu Republiku Srbiju želimo – rekao je Bogaroški ističući da se nada da će u pokrajinskom parlamentu biti razumevanja za ovaj potez. 

Nejasna politika SVM-a 

Bogaroški nije želeo da licitira time da li je vladajuća većina stabilna i hoće li Deklaracija dobiti dovoljnu podršku, a komentarišući kontradiktorne izjave iz Saveza vojvođanskih Mađara o tome da će njihovi organi doneti osluku o eventualnoj podršci deklaraciji, a zatim i izjavu Ištvana Pastora da je neće podržati jer ona nije u interesu AP Vojvodine, potpredsednik LSV je rekao da mu je to čudno. 
– Njima je, kao koalicionom partneru, ponuđeno da stanu iza ove deklaracije. Oni to svojim potpisima nisu učinili. Nadam se da će doneti večeras odluku, da će  glasati za ovu deklaraciju. Jer, sve sam mogao da očekujem na političkoj sceni Srbije, ali da stranka koja sebe smatra strankom koja se bavi zaštitom interesa AP Vojvodine kaže da nije momenat da se otvori pitanje ustavnog položaja AP Vojvodine, to nisam mogao ni u najluđim snovima da pretpostavim – rekao je Bogaroški. 

Nejasan cilj sastanaka kod Pastora 

A govoreći o sastanku kod Ištvana Pastora, kojem LSV nije prisustvovala, Bogaroški je ponovio da Ligi nije baš najjasnije šta bi trebalo da budu dnevni red i zaključci sa tog sastanka. Kako je naveo, postoje kontradiktorne izjave o tome pitanju jer je Pastor prvo celo leto tvrdio da je ideja da se napravi koncentraciona vlada, da bi nakon  sastanka rekao da njegova ideja nikada nije bila da opozicione stranke uđu u vladu Vojvodine?! 
– Interesantno je da je u pozivnom pismu za prošli sastanak, kao jedna od tema koju treba rešiti na nivou AP Vojvodine upravo bilo „iniciranje razgovora o procedurama i institucionalnim mehanizmima promene Ustava Republike Srbije kako bi se pripremili da u svetlu neminovnih ustavnih promena jasno definišemo položaj AP Vojvodine“. To stoji u pismu koje je gospodin Pastor uputio predsednicima svih stranaka koje imaju svoje poslaničke grupe u Skupštini AP Vojvodine. A onda imamo izjavu u nedelju da nije momenat  ida ova naša deklaracija šteti interesima AP Vojvodine. Dakle, ja stvarno ne razumem šta je politika SVM-a u ovom momentu i ne razumem šta je problem. Jer ako je problem tema, zašto je onda trebalo to da bude tema zajedničkog sastanka? Ili su problem predlagači deklaracije – naveo je Bogaroški.

Deklaracija nije ultimatum 

Branislav Bogaroški je rekao i da deklaracija nije nešto novo što je „palo s neba“ jer je LSV od početka godine javno govorila o potrebi da se deklaracija ovog tipa mora naći pred pokrajinskim parlamentom, pa njeno pojavljivanje nije moglo iznenaditi nikoga, pogovoto ne SVM. Takođe, Bogaroški je podsetio i da SVM nije bila zainteresovana da učestvuje u razgovrima LSV-NDS i DS, ali da je rekla da će prihvatiti dogovore ove tri stranke, pod uslovom da se kvota SVM ne menja. 
– Politika Saveza vojvođanskih Mađara mi je poprilično nejasna i kontradiktorna  jer izjave pobijaju jedna drugu čak u toku jedne jedine nedelje. Tako da stvarno ne mogu da shvatim i procenim njihove motive – rekao je Bogaroški dodajući da je SVM predlog deklaracije dobila tri dana pre nego što je ona predata u skupštinsku proceduru sa podrškom dovoljnom za njeno izglasavanje, te da je bilo dovoljno vremena da se eventualne zamerke usaglase. 
– Ne mislim da se iz bilo koje rečenice to moglo shvatiti kao bila kakva vrsta ultimatuma – rekao je Bogaroški. On je podsetio i da sudeći po izjavama koje su ostale poslaničke grupe davale po pitanju Ustava podrška deklaraciji ne bi trebalo da bude sporna.
– Postavlja se pitanje ukoliko ovo ne bude prihvatljivo za ostale poslaničke grupe, kolika je njihova iskrenost u tvrdnjama da su zato da se mora izmeniti Ustav Republike Srbije i da se položaj AP Vojvodine mora precizirati na taj način da više ne izaziva turbulencije, kao što izaziva od 2006. godine do danas – rekao je Bogaroški.
– Ono što je činjenica, i to se vidi iz naše deklaracije kroz nabrajanje svega onoga što je do sada predstavljalo problem, da za kvalitetno rešavanje problema sa kojima se sreće AP Vojvodine neće biti dovoljno samo primena postojećeg ustava, nego će biti potrebna izmena postojećeg ustava – rekao je Bogaroški navodeći da će samo na taj način moći precizno da se definišu sva pitanja značajna za svakodnevni život građanki i građana AP Vojvodine.

(BILSV, 22. 09. 2014)



Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook