Za evrointegracije je potrebna istinska volja

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 19. 06. 2013. | Komentara: 0

Za evrointegracije je potrebna istinska volja

NOVI SAD –  Bilo bi sjajno da Srbija dobije datum za početak pregovora o pristupanju Evropskoj uniji, jer bi to bio nepovratni iskorak prema evropskim integracijama koje su za Srbiju vrlo važne, ocenio je juče lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

LSV

Gostujući u emisiji „1 na 1“ na RTV Vojvodine, Čanak je rekao da neće biti razočaran ni ako Srbija umesto datuma dobije samo zeleno svetlo.
– Neću biti razočaran. Ali mislim da će ti biti jedno veliko upozorenje, da se mora ozbiljnije,  odlučnije i sistematičnije pristupiti svemu tome – naveo je Čanak.
On je ukazao i da je za evrointegracije potrebna istinska volja, te da je Evropa oprezna ako nemate istinitu nameru da menjate unutrašnju strukturu i navike jednoga društva, a hoćete da se uključite u društvo striktnih pravila kao što je EU.  Čanak je rekao i da je Vlada Srbije uradila mnogo u prvoj godini mandata, ali uglavnom onoga što nije obećavala, osim borbe protiv korupcije.
– Korupcija uništava osnov politike, političkog društva kao celine i ona mora biti sasečena u korenu. Zato sam preponosan što mi ni pred jednim sudom nemamo nijednog ligaša optuženog za korupciju – rekao je Čanak dodajući da je to trebalo da se uradi i ranije.

Lustracija neophodna

Komentarišući to što je 11. juna prestao da važi Zakon o luistraciji, Čanak je upozorio da iako to nikada nije bio uslov Evrope, ona lustraciju sprovodi i dan danas, navodeći primer mađarskog naciste Lasla Čatarija (98) protiv kojeg je danas podignuta optužnica zbog deportacije više hiljada Jevreja u logore tokom Drugog svetskog rata.
Čanak je rekao i da je politička podloga ratova koji su se događali tokom devedesetih neodvojiva i da se lustracija mora sprovesti ako hoćemo da raskrstimo s prošlošću, kao i da ne zna koliko će poslanika u Narodnoj skupštini potpisati predlog LSV da se usvoji novi Zakon o lustraciji.
– Znam da nam ovog trenutka još samo nekoliko potpisa treba da bi se održala ta sednica. Ali je meni daleko važnije da vidimo ko je potpisao, a ko nije. Ko hoće, a ko neće da se već jednom podvuče crta pod stravične događaje devedesetih – rekao je Čanak. Na opasku da bi mnogi iz sadašnje vlasti došli pod udar tog zakona, Čanak je rekao da je od ličnih sudbina važnija sudbina zemlje.
– Ljudi koji su spremni da se zaista žrtvuju za svoju zemlju, bi bili spremni da se žrtvuju i na svoju štetu. Kao što su mnogi koji su izginuli braneći ovu zemlju, kroz razne ratove kroz koje smo prolazili, to radili sa punim ubeđenjem da rade pravu stvar. Zar je onda velika žrtva za političara da se stavi pod udar zakona za koji će glasati, ako misli da je taj zakon ispravan? ili mislite da su svi, baš svi političari toliko neprincipijelni da će raditi samo stvari koje su u njihovoj dnevnoj koristi? Ja mislim da nije baš tako – naveo je Čanak. Dodao je da je bitno držati se principa - interes države i građana je iznad interesa pojedinca koji se našao u poziciji da zastupa te iste građane.
– Bez lustracije mi stalno živimo u začaranom krugu gde je sve moguće, gde su svi događaji bili sticaj okolnosti, gde su se svi izvadili na to što su slušali naređenja i da su jedino posle krvavih devedesetih ostali mrtvi i šteta – naveo je predsednik LSV.

Ništa od izbora

Čanak je rekao i da ne veruje da će biti prevremenih republičkih izbora jer oni ne odgovaraju nikome, ni vlasti ni opoziciji, ističući kako opozicija nema ni prostora, ni snage, ni para, ni tema kojima bi mogla da se suprotstavi Vladi.
– SNS bi, pre svega zbog Aleksandra Vučića i njegovog imidža čoveka koji se beskompromisno bori protiv korupcije i svega onoga što se događalo, dobila ogromnu količinu glasova, čime bi se potpuno rasporedili odnosi unutar Vlade i današnji koalicioni partneri ne bi imali takav uticaj kakav imaju sad. Znači ni Vladi ni opoziciji ne odgovaraju republički izbori – rekao je Čanak.  
Što se tiče Pokrajine, on ističe da je tu u pitanju „bolesna potreba“ da se harmonizuje vlast i na svim nivoima stvore iste koalicije, ali da je zbog izbornog sistema u Vojvodini potpuno druga slika.
– Ako bi se išlo po zakonu i svim pravilima, ja ne vidim nijedan način da dođe do prevremenih izbora ukoliko se koalicioni partneri u pokrajini drugačije ne dogovore – naveo je Čanak.  
Pokrajina stabilna
Govoreći o vladajućoj koaliciji u AP Vojvodini, lider LSV je ukazao da je ona manje stabilna nego ranije, ali da bi njen raspad značio da bi “poslednji bastion različitosti” ove zemlje prestao da postoji. Kako je naveo, Liga je u APV u koaliciji sa Demokratskom strankom i Savezom vojvođanskih Mađara još od 2000. godine pod raznim uslovima i situacijama, ukazujući da bi vojvođanski deo DS trebalo da se uozbilji i shvati svoj položaj, kako bi zatim krenula u ozbiljniju ofanzivu u smeru insistiranja na ustavnom položaju Vojvodine, insistiranja na poštovanju zakonitosti, u smeru transparentnosti rada.
– Da na pokrajinskom nivou počnu, recimo, da razgovaraju sa svojim koalicionim partnerima. Recimo, da kažu svojim koalicionim partnerima šta nameravaju, pa, recimo, da pitaju da li biste vi to podržali – rekao je Čanak. Dodao je da to sada nije slučaj, ali da Pokrajina ipak ne ide ka izborima. Lider LSV je napomenuo i da će Liga u budućoj saradnji sa DS-om biti opreznija, s obzirom na prethodno iskustvo.
– Naša poslanička grupa je više od 30 puta tražila da se na dnevni red skupštine, znači za 30 zasedanja, stavi pitanje privatizacije NIS-a, to jest Naftagasa vojvođanskog i nikada se to nije uradilo jer nije postojala spremnost Demokratske stranke i još nekih koalicionih partnera – podsetio je on.


Đilas nedostupan  

Čanak je dodao i da, za razliku od nekadašnje gotovo dnevne komunikacije sa Borisom Tadićem, sa novim predsednikom DS Draganom Đilasom nema komunikaciju.
– Ja sam ga poslednji put zvao telefonom 4. januara ove godine, njegova sekretarica mi  je rekla da je na skijanju. Onda sam ga sreo na komemoraciji Zoranu Đinđiću i onda mi je rekao da se vratio sa skijanja i da je bio u banji. Od tada ga nisam ni čuo ni video – rekao je Čanak ističući  da taj odnos nema veze sa pokrajinskom koalicijom.
Dodao je i da nema saradnju sa zamenikom predsednika DS Bojanom Pajtićem, jer sa njim sarađuje zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš. Lider LSV je ocenio i da je vojvođanska administracija izložena najprljavijim mogućim napadima jer ne sme da se dozvoli da postoji institucionalno razmimoilaženje po pitanjima poput Kosova i pregovora sa Evropskom unijom.
– Ne možete vi očekivati da se, recimo, razmene oficiri za vezu, to su praktično ambasadori između Prištine i Beograda, a da istovremeno postoji neko ko to može sa institucionalnog nivoa da vam spočita – ukazao je Čanak.

(BILSV, 19. 06. 2013)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook