Za građane najkorisnija rekonstrukcija Pokrajinske vlade

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 30. 05. 2014. | Komentara: 0

Za građane najkorisnija rekonstrukcija Pokrajinske vlade

BEOGRAD - Za građane Vojvodine najkorisnija bi bila rekonstrukcija pokrajinske vlade, ali Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ne beži ni od vanrednog izlaska na birališta, izjavio je danas predsednik LSV  Nenad Čanak.

LSV

Sa Demokratskom strankom LSV ne može da sarađuje programski i na projektima, jer se, bar dok ta stranka ne izabere svoje rukovodstvo, ne zna sa kim se razgovara, kao što ne može ni u koaliciju sa SNS, jer je to “trajni oblik partnerstva, na šta ligaši nisu spremni”.

Čanak je ukazao da je aktuelna politička nomenklatura u pokrajini - parlament i vlada, izabrana na izborima pre nekoliko godina, a da se u međuvremenu dosta toga promenilo. U intervjuu Tanjugu lide LSV kaže da je, pored ostalog, i Vlada Srbije potpuno drugačije formirana nego ona od pre dve godine, a da mnogo drugačije izgleda i raspoloženje javnog mnjenja, kada se “ukrsti” sa rezultatima izbora iz 2014. godine. Ipak, dok do skora najveća stranka u državi, kako karakteriše DS, ne rezreši svoje unutrašnje dileme, što će biti nakon Izborne skupštine koju održavaju sutra, ni situacija u Vojvodini neće biti u potpunosti jasna.

Do promena mora doći

Ipak, tvrdi, potpuno je jasno da do nekih promena mora doći i da on ne može da zna da li će to biti vanredni izbori, prekomponovanje vlasti ili nekakav drugi oblik sinhronizovanja pokrajinske administracije sa stvarnošću, ali da zna da se to mora dogoditi i to što pre to bolje.

– Ali, spremni smo da razgovaramo o svakom konkretnom koraku koji može učiniti boljim život građana Vojvodine u smislu konkretnih projekata koje treba sprovesti. Uporedite to sa našom inicijativom za izmenom političkog sistema u Srbiji i videćete da je suštinski ista stvar i u Vojvodini – rekao je on. Čanak se još jednom osvrnuo na situaciju u DS rekavši da će sledećih nekoliko dana mnogo toga objasniti. On očekuje da će se pre svega, kada se razjasni situacija u DS, jer je DS od najjače stranke u državi jedva prešla cenzus na republičkim izborima, znati ko je tačna adresa za razgovore.

– I mene interesuje da vidim ko je u stvari legitimni reprezent te stranke, sa kim mi možemo da razgovaramo i da on može o tome da odlučuje. Ovako, DS je u jednom trenutku postala konfederacija lokalno definisanih individualnih interesa i to nije stranka sa kojom bi mogli da sarađujemo programski i po projektima, jer ne znamo sa kim razgovaramo i kome da se obratimo – rekao je Čanak. Kada to bude jasno posle izborne skupštine u DS, onda će moći da odgovori i na pitanje da li će inicirati razgovore sa nekim od stranaka.

Uvek se može proveravati ustavnost Statuta

Govoreći o nezaobilaznoj temi kada je reč o Vojvodini, Čanak kaže da Statut pokrajine "uvek može biti predmet interesovanja Ustavnog suda Srbije".

– Uvek može da se traži provera ustavnosti – rekao je on i naglasio da ne treba zaboraviti da je taj sud nabrojao članove koji su po njihovom viđenju protivustavni i naglasio da je to samo deo onoga što može biti predmet njihovog razmatranja.

– Ustavni sud se osramotio i to ne prvi put. Pokazao je da je slepi instrument u rukama pojedinih političkih opcija, centralističkih , nacionalističkih… i mislim da može, ako se nastavi ovim putem, da nastavi sa zlostavljanjem vojvođanske autonomije i građana Vojvodine, kao krajnje instance – smatra Čanak. Međutim, on ocenjuje da je reforma političkog sistema u Srbiji, koju predlaže, samo prvi korak i da sve to vodi ka promeni Ustava. Govoreći o poplavama i njihovim posledicama, lider LSV je rekao da je izuzetno važan način organizacije odbrane od poplava i da je uveren da će cifre pokazati da je, od kada je formirano preduzeće “Vode Vojvodine” pre desetak godina, odbrana od poplava u pokrajini počela da dobija na kvalitetu.

(RTV, 30. 05. 2014)




Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook