Za LSV nisu problem ni izbori

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 26. 08. 2014. | Komentara: 0

Za LSV nisu problem ni izbori

BEOGRAD – Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Branislav Bogaroški izjavio je sinoć da će Vojvodinom vladati ona opcija koja bude imala najbolji program i koja ima podršku građana.

LSV

- Ja sam ubeđen da će se naći ovaj minimum snage koji je potreban da zajedno sednemo da se dogovorimo i da pokušamo za ovih godinu dana da pomerimo stvari sa mrtve tačke. Ukoliko se to ne desi u narednih mesec dana, realno je i raspisivanje izbora, a to Ligi socijaldemokrata Vojvodine nije problem – istakao je on gostujući u emisiji „Oko“ na Radio-televiziji Srbije.

Da je bilo razumevanja,
slika bi bila drugačija
 
Komentarišući šta je Ligi bliže – koncentraciona vlada ili rekonstrukcija, Bogaroški je ukazao da je LSV nastala pre skoro 25 godina kao stranka koja se prevashodno bavi interesima Vojvodine, autonomijom Vojvodine, odnosno zaštiti interesa građana i građanki Vojvodine. Zbog toga je teško napraviti neke velike kompromise u odnosu na ono šta ligaši zastupaju.
 
- Nekako logika nalaže da bi se verovatno lakše dogovorili sa svojim tradicionalnim partnerima jer ipak smo 14 godina delili neki vrednosni sistem. Ali ne isključujem mogućnost da razgovaramo i na druge teme i sa drugim poslaničkim grupama što je i do sada bila praksa u ovom mandatu – ukazao je potpredsednik LSV.
 
Kada je u pitanju Program u deset tačaka Pokrajinskog odbora Demokratske stranke, on je istakao da je to gest koji nije viđen na srpskoj političkoj sceni, jer je to faktički platforma
koju Liga ponudila DS-u i NDS-u za razgovore i koja je usaglašena.
 
- Meni je drago u krajnjem slučaju što Demokratska stranka vidi da ciljevi za koje se Liga socijaldemokrata Vojvodine već godinama zalaže jesu nešto za šta se vredi boriti. Ali to otvara nekoliko pitanja i zbog toga je i ta reakcija (pokrajinske) poslanice (Maje) Sedlarević koja je zastupala neke od tih tema koje su sada i ciljevi DS-a, a koje nije uspela da ih završi u pokrajinskoj Skupštini – naglasio je Bogaroški i dodao da je ta vrsta razumevanja postojala pre četiri, pet ili šest godina veruje da bi sada imali bitno drugačiju situaciju i oko finansiranja i funkcionisanja Autonomne Pokrajine i uopšte oko rezultata koji su postignuti u APV.
 
Krajnje je vreme da se nešto preduzme
 
Branislav Bogaroški je ukazao da je LSV sa NDS-om inicirala razgovore sa DS-om „jer smo svesni činjenice da koalicija na nivou pokrajine ne funkcioniše već neko vreme onako kako bi trebalo“. Istakao je da Liga prva nije zadovoljna rezultatima te koalicije, dodajući i da su rezultati izbora pokazali da ono što je ostvareno u prethodne dve godine nije dovoljno i građani su to ocenili svojim glasovima.
 
- Zbog toga je krajnje vreme da se nešto preduzme i da pokušamo da stabilizujemo situaciju u AP Vojvodini. Da li će to biti kroz rekonstrukciju postojeće vlade uz NDS kao novog koalicionog partnera ili će to biti neka koncentraciona vlada zavisi pre svega, po našem stanovištu, od toga šta se programski nudi – kazao je on, dodavši da se sada čuju samo medijske najave a da nema detalja tih programa. Naglasio je da zna za stav DS-a da ne želi u koncentracionu vladu, ali je podsetio da su DS i SNS, na prvom mestu, bili nosioci posla oko usaglašavanja Statuta APV sa odlukom Ustavnog suda.
 
Potpredsednik LSV je istakao da ulazak u koncentracionu vladu, bez DS-a, pre svega zavisi od programskih ciljeva i ponovio da se kroz razgovore sa Demokratskom strankom pominjalo nešto od onoga što se nalazi u njihovom programu - policijska uprava, statistički zavod, reosnivanje
Vojvođanske akademije nauka i umetnosti... Istakao je i da je taj koncept izvodljiv, jer je u skladu sa važećim zakonskim propisima, ali da do sada nije postojala volja da se to sprovede – ni od stranke DS-a dok je bila na vlasti, niti je to slučaj sa SNS-om koji poslednje tri godine ima vlast u rukama. Potpredednik Lige je rekao i da nije tajna da osnosi sa demokratama nisu dobri.
 
- Vi kad imate situaciju da na prečac donosite odluku o dokapitalizaciji Razvojne banke Vojvodine, a onda poništavate tu odluku, gasite Razvojnu banku Vojvodine, a da prethodno nema komunikacije sa koalicionim partnerima koji treba da snose odgovornost za to, očigledno je da to ne štima. I zbog toga smo ukazali na neke ljude koje smatramo da su kamen spoticanja u našim odnosima – rekao je Bogaroški.
 
Istakao je i da misli da mišljenje poslanika LSV ima neku težinu i Skupštini AP Vojvodine, ali da je takva situacija bila i kada je u pokrajinskom parlamentu bilo pet predstavnika Lige i sad kad ih je deset.
 
Komentarišući deset teza Bojana Pajtića o Srbiji, Bogaroški je rekao da je to veoma zanimljivo štivo, te da su tu vidljivi poprilični zaokreti u politici demokrata, a vreme će pokazati da li Demokratska stranka stvarno sledi neki novi put ili pokušava da ga nađe.
 
(BILSV, 26.08.2014)



Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook