Zajednički pobediti korupciju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 26. 12. 2012. | Komentara: 0

Zajednički pobediti korupciju

BEOGRAD - Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine, ukoliko njihove primedbe ne budu usvojene, neće podržati Zakon o javnim nabavkama, istakao je danas zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine i narodni poslanik LSV Bojan Kostreš.

Bojan Kostres

On je tokom rasprave o Predlogu zakona o javnim nabavkama pozdravio nameru zakonodavca da se u tojj oblasti uvede red ističući da je korupcija najveća pošast današnjeg društva u Srbiji. Kako je naveo, ovaj predlog donosi određena unapređenja i određene kvalitete u odnosu na prethodni, jer je pokrio određene oblasti koje prethodnim zakonom nisu bile dovoljno dobro regulisane.

Bez populističkih mera
- Mislim da priče o tome da je prethodna vlada bila korumpirana ne stoje. Postojala je korupcija kao što, na žalost, postoji i danas. Korupcija je bolest koja se mora iskoreniti i zbog toga parlament sa ovim predlogom zakona i drugim predlozima zakona treba da pomogne da se svi zajedno sa jednom od najvećih pošasti i problema u našem društvu izborimo - rekao je Kostreš. On je ocenio da se sadašnja vlada mnogo agresivnije bori protiv korupcije, a da on želi da veruje da to radi iskreno jer će se, u slučaju da korupcija ostane model ponašanja u Republici Srbiji, u velikoj meri uskratiti šansa za reformu Srbije i za njenu evropsku budućnost.

- Nadam se da ovaj zakon neće biti zakon koji u sebi ima puno populističkih namera i zato podržavam kolege iz Demokratske stranke da se utvrdi koja je dobit i kako će ta dobit biti raspoređena, odnosno koje su uštede - rekao je Kostreš. On je dodao da ne bi voleo da ovaj zakon doživi sudbinu nedavno usvojenog Zakona o javnim preduzećima, kojim su najavljivani departizacija i evropski standardi, da zatim najveći broj direktora javnih preduzeća bio imenovan po starom zakonu.

- Poslata je poruka: Super je ovaj zakon, super su evropski standardi, super je departizacija, ali to ćemo ostaviti nekoj narednoj vladi, nekim narednim poslanicima, da se oni time bave, a mi ćemo primeniti stari zakon koji smo u najvećoj meri kritikovali- rekao je Kostreš.

Uvesti krivičnu odgovornost
Bojan Kostreš je rekao da je ovim zakonom neophodno uvesti krivičnu odgovornost kako bi ljudi koji se bave javnim nabakama, koje mogu biti visoko koruptivan posao, bili svesni da se za to može odgovarati.

- Neki pojmovi u samom zakonu, po meni, nisu dovoljno jasno precizirani. Mislim da bi njihovo preciznije definisanje moglo da donese kvalitetnija rešenja, jer kad god dođete u situaciju da imate mogućnost različitog tumačenja, onda možete i da donosite različite odluke - upozorio je Kostreš. On je ukazao da bi, na primer, trebalo preciznije definisati pojmove poput „relevantnog tržišta" ili „bitnih i nebitnih nedostataka", kako bi se izbegle moguće malverzacije

- Definisanjem bitnih i nebitnih nedostataka možete da utičete na kreiranje slike onoga ko bi mogao da bude povoljniji ponuđač. Mislim da bi boljim i preciznijim definisanjem moglo da se postigne i bolji efekat - rekao je Kostreš. On je dodao da će poslanice i poslanici LSV amandmanima pokušati da poboljšaju predloženi akt, navodeći da su problematične formulacije poput „neuobičajeno niske cene", da bi bilo korisno omogućiti uvid u podatke svim zainteresovanim licima, a ne samo ponuđačima, te da bi bilo korisno da naručilac ima obavezu da objavi procenjenu vrednost javne nabavke.

- Onda bi i državni organi koji se bave monitoringom, a i nevladin sektor, mogao da isprati tu priču. I odmah bi smo mogli da kažemo: evo, ova javna nabavka nije u redu, ili nešto sa tom javnom nabavkom je sumnjivo - rekao je Kostreš. On je naveo još nekoliko primera, ponovivši da je Liga socijaldemokrata Vojvodine spremna da podrži ovaj zakon i svaki drugi koji ima smisla, ali u slučaju da se podrže njene inicijative i predlozi.

- Zaista je ovo oblast na koju trebamo utrošiti puno energije i mislim da mnogo stvari u državi Srbiji treba da se unapredi i uradi bolje. To nikako ne znači da dosadašnja vlada, vlada gospodina Cvetkovića nije radila dobro svoj posao - naveo je Kostreš istakavši da je sve što je rađeno, rađeno sa željom da se poboljša kvalitet života građanski i građana Srbije i evropska perspektiva zamlje.

(BILSV, 26. 12. 2012.)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook