Zakonom obavezati označavanje GMO hrane

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Subota, 16. 11. 2013. | Komentara: 0

Zakonom obavezati označavanje GMO hrane

PANČEVO – Potpredsednik Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Pančevo Jovan Petrovački zatražio je da se hitno u Srbiji uvede obaveza označavanja hrane proizvedene od genetski modifikovanih organizama.

LSV

Kako je rekao, takva hrana se trenutno uvozi, ali građani ne znaju šta jedu i moraju dobiti informaciju o tome jer na tržištu Srbije ima sve više namirnica koje sadrže genetski modifikovane organizme. Istovremeno, potrebno je zabraniti proizvodnju takve hrane u Srbiji.

- Zvanično Srbija je čista, što se tiče genetski modifikovane hrane, a sa druge strane ta hrana je i te kako prisutna u svakodnevnoj upotrebi i građani nisu svesni, odnosno obavešteni da konzumiraju proizvode koje sadrže GMO. Naš stav je da treba pristupiti srednjem rešenju. Ne ići ni u jednu krajnost. Naprosto, poput većine zemalja EU, koje su dozvolile upotrebu sa naznakama i jasnim deklaracijama - rekao je Petrovački.

Reč je, između ostalog, o uvoznom mesu životinja, koje su hranjene genetski modifikovanim biljkama. Po tvrdnji Jovana Petrovčakog uvoz takve hrane nije moguće izbeći, pa je zato neophodno što pre regulisati njenu upotrebu i promet, to jest jasno je označiti.

- Sa jasnom naznakom, kao što ima na cigaretama. Samim tim potrošačima bi bilo jasno. Onaj koji se odluči da kupi, kupuje je na svoj rizik, jer naučno za sada nije dokazano da su proizvodi koji sadrže GMO, opasni po čoveka - istakao je potpredsednik GrO LSV Pančevo.

Petrovački osim jasnog označavanja hrane proizvedene od genetski modifikovnih organizama, traži da se istovremeno zabrani proizvodnja takve hrane u Srbiji.

- GMO se ne koristi direktno, nego indirektno preko ishrane životinja, i prisutan je u nizu poizvoda koji se dobijaju životinjskim poreklom. Stoga je naš stav da bi, barem dok se naučno ne dokaže suprotno i ne bude verifikovano na svetskom nivou, Srbija trebalo da ostane čista što se tiče sejanja genetski modifikovanog kukuruza - naglasio je Petrovački i dodao da je potrebno da se hitno donese zakon koji bi regulisao ovu oblast.

 

(BILSV, 15.11.2013)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook