Zašto se gasi Razvojna banka Vojvodine?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 14. 12. 2012. | Komentara: 0

Zašto se gasi Razvojna banka Vojvodine?

NOVI SAD – Poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine nije učestvovala u današnjem glasanju o Nacrtu zakona o Razvojnom fondu AP Vojvodine koji bi, na osnovu sporazuma koji su nedavno postigle republička i pokrajinska vlada, trebalo da bude u najskorije vreme usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

LSV

Kako je obrazloženo, tim sporazumom omogućena je transformacija Razvojne banke Vojvodine,  a šef poslaničke grupe LSV Branislav Bogaroški istakao je tokom rasprave da mu se čini da je suština čitavog koncepta taj da Vojvodina ne treba da ima svoju banku. On je ocenio i da taj koncept pokrajinsku administraciju treba da prikaže kao nesavesnu, nesposobnu i neodgovornu, a da zapravo treba da unazadi samu ideju Vojvodine.
– Dame i gospodo, dokle ćemo odustajati? Dokle ćemo se povlačiti i pred kim ćemo se povlačiti – zapitao je Bogaroški. On je istakao da LSV podržava Vladu AP Vojvodine, te da zbog toga ne može da glasa protiv ovog predloga ali da će se, zbog činjenice da je Skupština AP Vojvodine pre 22 dana donela odluku da treba sačuvati Razvojnu banku Vojvodine, uzdržati od glasanja.

U čemu je problem?


Bogaroški je pitao i šta se to promenilo za tih dvadesetak dana  i zatražio da se jasno kaže ko je krivac, odnosno u čemu je zapravo problem i ko ga je napravio.
– Ako se ništa nije desilo, zašto onda odustajemo od koncepta dokapitalizacije RBV – upitao je Bogaroški. Šef poslaničkog kluba LSV je pitao i ko je dao mandat Vladi AP Vojvodine da donese odluku umesto Skupštine.
– Skupština je pre 22 dana odlučila da banku dokapitalizuje. Kada smo poništavanje te odluke imali na ovoj Skupštini? U kom dnevnom redu? Ko je glasao da to više nećemo – rekao je Bogaroški ističući da se boji da se ponavlja scenario platforme Izvršnog veća Vojvodine iz 2005. godine kada je bilo usaglašeno da je minimum interesa AP Vojvodine koji mora ući u budući Ustav Republike Srbije izvršna, zakonodavna, delimična sudska vlast, imovina i prihodi.
– Onda se to pretvorilo u sedam posto koje nikad nismo dobili. Tako smo krenuli i sa Razvojnom bankom koju ćemo sada ugasiti. Ponovo ćemo osnovati Fond koji je u samom startu opterećen sa suviše problema da bi mogao da da svoj puni rezultat – upozorio je on.

Protiv interesa Vojvodine

Bogaroški je podsetio da su poslanici LSV u Narodnoj skupštini Republike Srbije branili prethodnu odluku pokrajinskog parlamenta od veoma agresivnih napada ministra finansija, ne braneći pri tom Razvojnu banku Vojvodine kao takvu, već ideju o potrebi postojanja Razvojne banke u Vojvodini, koja će voditi računa o tome da se sredstva kojima pokrajina raspolaže ulože na adekvatan način u razvojne projekte i u infrastrukturu.
– Mi i dalje smatramo da je postojalo prostora da se banka sačuva, da je model koji nam je ponuđen protiv interesa AP Vojvodine, kao najvećeg akcionara, a u isto vreme i protiv interesa bankarskog sistema u Srbiji – rekao je on. Bogaroški je podsetio da je od 2009. godine u priču o razvojnoj banci uloženo 12 milijardi dinara, kao i da je prilikom donošenja nedavne odluke o dokapitalizaciji RBV, obrazloženje Vlade AP Vojvodine bilo da je potencijal banke veliki, da ima prostora za unapređenje u svakom segmentu poslovanja, da bi se dokapitalizacijom trajno rešio problem adekvatnosti kapitala, da je u pitanju jedna od retkih banaka sa sedištem u Novom Sadu koja je orijentisana na Vojvodinu, te da se u njoj nalazi značajni kapital i pokrajinskih organa i institucija i subjekata sa teritorije Pokrajine.

(BILSV, 14. 12. 2012.)





Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook