Zašto teret suše podnose samo paori?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 27. 09. 2012. | Komentara: 0

Zašto teret suše podnose samo paori?

BEOGRAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga zatražila je danas od ministra spoljne i unitrašnje trgovine i telekomunikacija Rasima Ljajića, da otkrije čija je bila ideja da se donese uredba o zabrani izvoza soje, šećerne repe i suncokreta, a istovremeno dozvoli izvoz ulja i šećera.

Olena Papuga

– Zašto vojvođanski paor po ko zna koji put  iznosi na svojim leđima teret suše i njene posledice? Ako nam bude preskup Fiat, da li će ministarstvo gospodina Ljajića zabraniti i njegov izvoz – upitala je Papuga. Takođe, interesovalo ju je i od kada se to ministarstvo bavi poljoprivredom.
 – Poljoprivrednici su očito uzalud upozoravali da će u slučaju zabrane, samo velike agrarne kompanije biti na dobitku i da je država oslobodila ugovora o prodaji suncokreta i soje inostranim kupcima samo velike trgovce jer im uslovi sada ne odgovaraju – navela je ona. Dodaje da paore interesuje zašto se zabranjuje izvoz industrijskog bilja, s obzirom da građani ne jedu ni šećernu repu, ni soju, ni suncokret, dok izvoz ulja i šećera nije zabranjen.
–  To je čista zarada prerađivača – zaključila je ona. Takođe, Papuga je od Ministarstva obrazovanja tražila da obelodani svoj stav po pitanju niskotiražnih udžbenika, kao i da li će oni biti štampani. Kako je upozorila, reč je o udžbenicima koji se štampaju na jezicima nacionalnih zajednica, ali i onih koji su primereni potrebama učenika sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, upozoravajući istovremeno da nedostaju udžbenici na rusinskom jeziku.
– Ove godine je za učenike u rusinskim školama planirano štampanje 34 udžbenika, a odštampano je svega devet, dok sedam čeka na štampu.Takođe, neće biti štampan ni udžbenik za predškolski pripremni program za decu koja sledeće godine idu u školu – navela je ona dodajući da je reč o  vežbankama koje deca koriste prilikom učenja pisanja slova i koje nije moguće koristiti u više generacija.

(BILSV, 27. 09. 2012.)



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook