Zašto Vojvodina nema ingerencije u odbrani reka od leda?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 17. 01. 2017. | Komentara: 0

Zašto Vojvodina nema ingerencije u odbrani reka od leda?

Novi Sad, 17. januar 2017 - Vojvođanske reke je poslednjih dana okovao led, a najkritičnije je na Dunavu.
 
Nagomilani led uništio je putničko pristanište kod Apatina. Šteta koja je nastala još ne može da se utvrdi, ali u njegovu izgradnju 2009. godine uloženo je oko 60 miliona dinara.

LSV

Sem uništavanja rečne infrastrukture i plovila, led na rekama može da utiče na snabdevanje i cenu goriva, jer blokada rečnog saobraćaja može da potraje.
 
Liga socijaldemokrata Vojvodine očekuje od nadležnih da reaguju. Naravno, nadležni nisu u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, jer su za upotrebu ledolomaca nadležni republički organi, odnosno Ministarstvo poljoprivrede.
 
Centralizovani sistem vlasti u Srbiji svoje pogubne posledice ostavlja i na primeru lomljenja leda na rekama.
 
Poznato je da su na Dunavu decenijama unazad redovno dežurali ledolomci „Čakor“ i „Vučevo“. Međutim, oni sada nisu u funkciji.

LSV podseća da je osamdesetih godina ova oblast bila u ingerencijama AP Vojvodine, ali su devedesetih prebačene na republiku. Postupak privatizacije preduzeća „Heroj Pinki“ i stečaj novonastalog „Dunav grupa agregati" doveo je do potpunog kraha sistema odbrane od leda koji sada Dunavom krstari.
 
LSV postavlja pitanje nadležnima u Ministarstvu poljoprivrede: Zašto je ova oblast toliko zapuštena i zašto AP Vojvodina nema ingerencije u sistemu odbrane reka od leda?
 
Zar je moguće da za pomoć moramo da zovemo Mađarsku i njene ledolomce jer naši nisu u funkciji?
 
Nedopustivo je da naša država izvodi vojne vežbe na rekama i izvodi bojeva gađanja, te se na taj način hvali rečnom flotilom, a sa druge strane se ne radi ništa da se zaštiti imovina države i građana na rekama.
 

Branislav Knežević
član Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine




Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook