Zrenjanin nekada bio kao Ljubljana

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Četvrtak, 06. 02. 2014. | Komentara: 0

Zrenjanin nekada bio kao Ljubljana

ZRENJANIN - Liga socijaldemokrata Vojvodine podseća da se već dugi niz godina urušava sistem autonomije Vojvodine.Taj sistem je najlakše bilo narušiti uspostavljanjem stroge kontrole nad pokrajinskim tokovima finansija.

LSV

Ovaj segment funkcionisanja vojvođanske vlasti je među prvima bio na udaru. Bilo je potrebno Vojvodinu načiniti tromom i neefikasnom i nametnuti potrebu zavisnosti od beogradske vlasti, napisao je u autorskom tekstu za portal Autonomija.info pokrajinski poslanik LSV Aleksandar Marton.

On je istakao da je rezultat toga više nego vidljiv. Od visoko razvijenog dela SFRJ i stopa svih ekonomskih pokazatelja daleko iznad državnog i republičkog proseka, stigli smo do nerazvijenog regiona u nerazvijenoj Srbiji. Samo dobar finansijski okvir može doprineti jačanju privrednih aktivnosti u Autonomoj Pokrajini Vojvodini i sprečiti dalje urušavanje naših privrednih potencijala.

Kako je Marton istakao, centralizacija je devastirala zrenjaninsku privredu. Od visokorazvijene opštine, u rangu sa Mariborom i Ljubljanom, sa indeksom prosečne stope zaposlenosti 151, ili indeksom prosečne plate 152, stigli smo na nivo prosečnosti, u slabašnoj i posustaloj Srbiji.

- Broj radnih mesta je u Zrenjaninu, za samo dvadesetak godina, sa 47.000 pao na 29.000.
Danas, dvadeset i pet godina od perioda u kojem je Vojvodina uživala visok stepen autonomije, deluje neverovatno da su na primer Plandište, Žitište, Alibunar i Titel bili ispred pojedinih beogradskih opština, po većini ekonomskih pokazatelja. Ovi krajevi Vojvodine danas prednjače po nerazvijenosti – ukazao je on.

- Ali, potrebno je ponovo naglasiti, prvi pokazatelji su iz vremena pune autonomije Vojvodine, a drugi u ovom vremenu centralizacije. Te brojeve, te dokaze kvaliteta života u autonomnoj Vojvodini, trebamo stalno ponavljati. Da bi to danas makar i ličilo na ono juče, mi moramo da budemo glasniji. Nema drugog rešenja! – zaključio je Aleksandar Marton.
 
(BILSV, 06.02.2014)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook