Zrenjaninskoj bolnici treba Odeljenje za zračnu terapiju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 06. 08. 2013. | Komentara: 0

Zrenjaninskoj bolnici treba Odeljenje za zračnu terapiju

ZRENJANIN - Liga socijaldemokrata Vojvodine već godinama ističe značaj i potrebu organizovanja besplatnih preventivnih ginekoloških i mamografskih pregleda, radi rane dijagnostike malignih oboljenja. Uprkos obećanjima ministarke zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje da će 2013. biti godina prevencije koju će isfinansirati RFZO, do toga se još uvek nije došlo u praksi i ništa od obećanog nije realizovano - izjavila je na današnjoj redovnoj konferenciji za novinare GrO LSV Zrenjanin, Ildiko Bođo, odbornica LSV u Skupštini grada Zrenjanina. 

lsv zrenjanin

Ona je napomenula da se kod većine obolelih prava dijagnoza dobija u poodmakloj fazi, pa je od izuzetnog značaja, da pacijenti potrebnu terapiju dobiju na vreme, i da to bude kvalitetno odrađeno.
Prema njenim rečima, odbornici i odbornice Lige smatraju da zrenjaninska bolnica ima prostorne kapacitete, a uz određena ulaganja i kadrovska rešenja, pacijenti koji se u njoj leče mogu dobiti kompletnu zdravstvenu zaštitu, ako se već o prevenciji ne može govoriti.

- Na 10. sednici Skupštine grada, a na predlog odbornika Lige socijaldemokrata Vojvodine, inicirano je da se u okviru Opšte bolnice 'Đorđe Joanović' otvori Odeljenje za zračnu terapiju - podsetila je Ildiko Bođo, i skrenula pažnju da prema podacima iz Registra za rak AP Vojvodine, tokom godine, na teritoriji pokrajine umre više od 5 900 osoba obolelih od raka , što se može porediti sa brojem stanovnika jednog većeg sela.

- AP Vojvodina, a posebno Srednjebanatski okrug, prednjači po broju obolelih od raznih oblika karcinoma. Na žalost, još uvek zaostajemo i u dijagnostici, koja se kod nas nikako ne može nazvati rana, a i u samom toku lečenja, koje bi trebalo da bude na vreme odrađeno da bi bilo uspešno i da bi novac uložen u lečenje pacijenata od kancera bio opravdan - rekla je Ildiko Bođo, i dodala da ovaj okrug, kada je reč o toku lečenja malignih obolenja, ne samo da zaostaje za evropskim standardima, već su oboleli od ove teške bolesti diskriminisani u odnosu na obolele od iste bolesti u Beogradu, pa i u nekim regionima uže Srbije.

- Za zračnu terapiju, koja se trenutno u Vojvodini može dobiti samo u Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici, zbog prevelikog broja obolelih i manjka aparata, pacijenti nekad čekaju i više meseci. Čak i kada „dođu na red„ moraju pre svakog polaska da se informišu da aparat nije slučajno u kvaru zbog preopterećenja, da ne bi bili vraćeni bez obavljene terapije - naglasila je Ildiko Bođo.

Prema njenim rečima, zrenjaninsko Onkološko odeljenje trenutno samo delimično pruža kvalitetne usluge obolelima od raka iz Srednjebanatskog okruga, iako bi, uz poštovanje standarda i razumna ulaganja, moglo da pruži i kompletnu uslugu. Kako je rekla, jedan zračni aparat ide na 250.000 stanovnika. Nabavkom jednog aparata i otvaranjem odeljenja za zračnu terapiju u Zrenjaninu Srednjebanatski okrug bio bi pokriven. Inače, Vojvodini s obzirom na broj stanovnika nedostaje šest aparata za zračnu terapiju.
 
- Ovim bi svakako spasli živote mnogih naših sugrađanki i sugrađana, jer bi lečenje završili kvalitetno i na vreme, rehabilitovali se i vratili normalnom životu i radu, umesto da ih otpisujemo kao invalide, prevremene penzionere na teretu RFZO, ili kao umrle dok su čekali na red za lečenje. Ušteda države i RFZO je očigledna - dodala je Bođo i podsetila da ovdašnji pacijenti zračnu terapiju mogu da prime i u Kladovu, a to je, kako je kazala, i opterećivanje i trošak za samog pacijenta i njegovu porodicu, ali i izdatak za socijalno-zdravstveno osiguranje.

- Činjenica je da svi oboleli na teritoriji Republike Srbije nemaju iste mogućnosti da na vreme dobiju ovu terapiju. U užoj Srbiji zračne aparate imaju bolnice u Nišu, Kladovu, Beogradu na VMA i u Institutu za onkologiju. Vojvodina još uvek ima samo jedan, iako broj pacijenata stalno raste - upozorila je odbornica LSV u Skupštini grada Zrenjanina, ističući da opravdanost za ovu inicijativu svakako postoji, te se od nadležnog ministarstva i Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo očekuje da pokrenu rešavanje postojećeg problema i omoguće nabavku aparata za zračnu terapiju za ovdašnju bolnicu.

- Odbornici LSV će i dalje insistirati da se ova inicijativa realizuje do kraja, da ne ostane samo mrtvo slovo na papiru, nego da se zajedno u saradnji pozicije i opozicije i svih nadležnih organa, realizuje, jer je to u interesu građana i građanki Zrenjanina i Srednjebanatskog okruga - zaključila je Ildiko Bođo.

(BILSV, 06.08.2013)



Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook