Žurba oko usvajanja Ustava nam se vraća kao bumerang

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 12. 11. 2012. | Komentara: 0

Žurba oko usvajanja Ustava nam se vraća kao bumerang

NOVI SAD – U ovom momentu, u ovoj radnoj grupi koju je formirala Vlada AP Vojvodine za saradnju sa Vladom Srbije nisu se našli članovi Lige socijaldemokrata Vojvodine. Mislim da je to greška i očekujem da će to vrlo brzo biti ispravljeno – rekao je zamenik predsednika LSV-a i narodni poslanik u Skupštini Srbije Bojan Kostreš u emisiji „Politbiro“ na Radio-televiziji Vojvodine.

LSV

On je istakao da je LSV nezgodan svedok događaja iz prethodnog vremena i da Liga nije spremna da ni na koji način pravi bilo kakve popuste ili međurešenja, te da bi LSV, ukoliko bi se uključila u rad bilo koje radne grupe, postavljala vrlo jasna i jednostavna pitanja, koja u ovom momentu ne mogu da se reše.

Ko je bio protiv Ustava?

- Nije pitanje da li Vojvodina dobija 7 procenata definisanih budžetom ili ne, nego je pitanje zašto samo 7 odsto. I kako smo došli u situaciju da AP Vojvodina po svim parametrima, i po broju stanovnika, i po učešću BDP-a, i po teritoriji ima daleko više od 7 odsto, a razgovara se u ovom momentu o tih 7 procenata – naglasio je Kostreš.  

S druge strane, on je napomenuo da je LSV vrlo jasno bila protiv tog ustavnog
rešenja. Kako je naveo, Ustav je jedna najobičnija prevara kojom se tada želelo da se skrene pažnja sa činjenice da je vojvođanska administracija donela odluku da Vojvodina mora imati zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, izvorne prihode i imovinu garantovanu ustavom, pa se to preko noći promenilo. Kostreš je podsetio da je LSV aktivno učestvovala u antiustavnoj kampanji i da Ustav Republike Srbije nije dobio potrebnu većinu na teritoriji AP Vojvodine. On je naveo i da je to jedan od razloga zbog kojeg ligašice i ligaši u ovom momentu nisu poželjni partneri i učesnici u razgovorima ni sa jedne, ni sa druge strane.

- Sem LSV i LDP-a, sve ostale stranke su bile za ovaj Ustav. Tada jedinstveni radikali, nepodeljeni na SNS i SRS kao danas, Demokratska stranka i sve ostale stranke koje danas funkcionišu u Narodnoj skupštini su glasale za Ustav. Za tadašnji Ustav je glasalo 243 poslanika, iako ga nisu videli pre toga, iako nije bilo javne rasprave, iako je bilo jasnih signala iz AP Vojvodine da je takav Ustav za nas neprihvatljiv. Pošto se to tako radilo, sada nam se to vraća kao bumerang. Predstavnici LSV-a su vrlo nezgodni svedoci svega toga, jer mi možemo vrlo argumentovano i sa pravom da postavimo pitanja, zašto se odustalo od zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, izvornih prihoda, imovine garantovane Ustavom, iako to nije samo stav LSV-a, nego je to bio zvaničan stav pokrajinske administracije – naglasio je Bojan Kostreš.

LSV će predložiti Zakon o finansiranju
ako Vlada APV to ne učini

Na pitanje da li su modeli koalicija u kojima je LSV učestvovala na republičkom nivou otupele oštricu Lige, zamenik predsednika LSV i narodni poslanik Bojan Kostreš je naveo da je postojala ideja da su te odluke bile pogrešne, te da će se o tome sasvim sigurno razgovarati na Kongresu koji je zakazan za 8. decembar. On je podsetio da je 2003. godine LSV srušila Vladu Zorana Živkovića jer nije bila spremna da poštuje ono što je dogovoreno i što se odnosilo na AP Vojvodinu, a vezano je za NBS.

- Posle toga smo imali dva mandata vlasti Vojislava Koštunice, koji su bili više nego katastrofalni za AP Vojvodinu i za Srbiju uopšte. Kada je bila ponovo formirana Vlada čiju je okosnicu nosila DS, upravo zbog naših neslaganja sa tom Vladom, LSV nije dala ministra i nije učestvovala u toj Vladi, ali smo podržavali tu vlast smatrajući da je ona puno bolja od one koja se nudila kao alternativa, a to je Vlada SRS, DSS i SPS-a, koja se manje-više sada nalazi na vlasti – naglasio je Kostreš. Dodao je da je LSV tada između dva loša izbora izabrala manje loš. On je napomenuo i da Liga sa oko 100.000 glasova, koliko ima u Vojvodini, nije stranka koja može da nameće svoju politiku na republičkom nivou.

Kostreš je naveo da je LSV insistirala na tome da Zakon o finansiranju nadležnosti pokrajine predloži Vlada APV, jer Liga, iako je vrlo često gurana u zapećak, ne želi da funkcioniše izvan sistema i izvan pokrajinske administracije. On je istakao da LSV ima nacrt Zakona o finansiranju APV, ali da se nada da će ipak pokrajinska vlada predstaviti svoj predlog.

- Ako preskočimo pokrajinsku skupštinu, mi dolazimo u situaciju da idemo na ruku desničarima koji pokušavaju da obesmisle postojanje vojvođanske administracije. I nekoliko poteza koje smo mi povukli u direktnom dogovoru sa Vladom RS je bilo tada kada smo se osećali potpuno bespomoćno i kada smo shvatili da pokrajinska administracija neće povući poteze za koje mi mislimo da se moraju povući. Dakle, ako pokrajinska vlada ne bude predložila tak zakon, što je po meni potpuno besmisleno da ne uradi, onda ćemo mi to uraditi – istakao je Bojan Kostreš.

On je naveo da od republičke vlade zavisi da li će se taj predlog zakona naći pred poslanicima ove godine i istakao da mu je žao što se to nije dogodilo u prethodnom mandatu kada su poslanici iz Vojvodine mogli da utiču na donošenje nekih zakona. Kostreš je napomenuo da su osnovni sukobi između LSV-a i Pokrajinskog odbora DS-a bili posledica toga što vojvođanski DS nije mogao da prelomi da li su oni prvo Vojvođani, pa onda članovi stranke na nacionalnom nivou, ili obrnuto.

U politici je važno pobediti

Govoreći o izborima u Ligi socijaldemokrata Vojvodine, Bojan Kostreš je istakao da je nezahvalno sada govoriti o tome ko će biti kandidati za predsednika stranke, jer je proces kandidovanja još uvek otvoren. Rekao je da je od 40 odbora koji imaju pravo predlaganja, do momenta snimanja emisije zasedalo 11 odbora i da su oni predložili Nenada Čanka za predsednika.

- Emil Fejzulahi je najavio svoju kandidaturu i ja mislim da postoji ideja još oko nekih ljudi da se kandiduju. Ali, za razliku od sporta, u politici važi drugačije pravilo. U sportu je važno učestvovati, a u politici je važno pobediti – dodao je Kostreš.

Zamenik predsednika LSV je istakao da je Liga na majskim izborima postigla istorijski rezultat, jer do sada nikada nije dobila toliku podršku građanki i građana Vojvodine.
- Tačno je, da je 1996. godine Kaolicija „Vojvodina“ koju su činili Liga, Reformisti, Narodna seljačka stranka i Banatski forum, dobila 20 odsto više glasova, ali bi bilo bezobrazno reći da je to rezultat LSV-a. Iz našeg ugla gledanja mi smo pobedili na ovim izborima. Činjenica je da ostale partije, koje su bile kaolicioni partneri LSV-a, nisu ostvarile očekivani rezultat. Istine je i da je istorijsko pomirenje od pre četiri godine nešto zapalo u ćorsokak, pa se jedna strana tog istorijskog pomirenja predomislila i vratila na stari put. To su sve okolnosti u kojima se mi danas nalazimo – zaključio je Bojan Kostreš.

(BILSV, 12.11.2012)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook