Pomoćna ili partijska policija?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 08. 01. 2017. | Komentara: 0

Pomoćna ili partijska policija?

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je Uredba Vlade Republike Srbije o formiranju pomoćne policije krajnje nepotrebna i postavlja pitanje zašto se formiraju paralelne policijske snage.

LSV

Uredba, koja je juče stupila na snagu, predviđa da se Pomoćna policija formira u situaciji dramatizacije političkih prilika u zemlji. Izgleda da vlast računa da se u budućnosti više oslanja na snage represije.

Kroz istoriju smo imali brojne primere nedemokratskog upravljanja bezbednosnim sistemom, a totalitarna društva su kao svoju okosnicu imala stranačke policije. Događa li se to danas i u Srbiji?

Posebno su diskutabilna ovalešćenja ministra policije koji može, u skladu s potrebama i bez raspisivanja javnog konkursa, u Pomoćnu policiju angažovati lica koja su završila osnovnu policijsku obuku, Srednju školu unutrašnjih poslova, Višu školu unutrašnjih poslova, Policijsku akademiju, Kriminalističko-policijsku akademiju ili druga lica koja ispunjavaju uslove predviđene ovom Uredbom.

Interesantno je i da pripadnici Pomoćne policije neće delovati u svojoj sredini, nego da mogu biti upućivani u druge sredine gde to bezbednosni rizici zahtevaju.

Liga socijaldemorkata Vojvodine smatra da ova uredba podriva strukturu Policije Republije Srbije, ali i samu državu, koja ne sme biti zavisna od takozvanih pomoćnih snaga bezbednosti, nego od regularnih bezbednosnih struktura.

Potpredsednik 
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar Jovanović




Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook