Zašto teret suše podnose samo paori?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 27. 09. 2012. | Komentara: 0

Zašto teret suše podnose samo paori?

BEOGRAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga zatražila je danas od ministra spoljne i unitrašnje trgovine i telekomunikacija Rasima Ljajića, da otkrije čija je bila ideja da se donese uredba o zabrani izvoza soje, šećerne repe i suncokreta, a istovremeno dozvoli izvoz ulja i šećera.

Olena Papuga

– Zašto vojvođanski paor po ko zna koji put  iznosi na svojim leđima teret suše i njene posledice? Ako nam bude preskup Fiat, da li će ministarstvo gospodina Ljajića zabraniti i njegov izvoz – upitala je Papuga. Takođe, interesovalo ju je i od kada se to ministarstvo bavi poljoprivredom.
 – Poljoprivrednici su očito uzalud upozoravali da će u slučaju zabrane, samo velike agrarne kompanije biti na dobitku i da je država oslobodila ugovora o prodaji suncokreta i soje inostranim kupcima samo velike trgovce jer im uslovi sada ne odgovaraju – navela je ona. Dodaje da paore interesuje zašto se zabranjuje izvoz industrijskog bilja, s obzirom da građani ne jedu ni šećernu repu, ni soju, ni suncokret, dok izvoz ulja i šećera nije zabranjen.
–  To je čista zarada prerađivača – zaključila je ona. Takođe, Papuga je od Ministarstva obrazovanja tražila da obelodani svoj stav po pitanju niskotiražnih udžbenika, kao i da li će oni biti štampani. Kako je upozorila, reč je o udžbenicima koji se štampaju na jezicima nacionalnih zajednica, ali i onih koji su primereni potrebama učenika sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, upozoravajući istovremeno da nedostaju udžbenici na rusinskom jeziku.
– Ove godine je za učenike u rusinskim školama planirano štampanje 34 udžbenika, a odštampano je svega devet, dok sedam čeka na štampu.Takođe, neće biti štampan ni udžbenik za predškolski pripremni program za decu koja sledeće godine idu u školu – navela je ona dodajući da je reč o  vežbankama koje deca koriste prilikom učenja pisanja slova i koje nije moguće koristiti u više generacija.

(BILSV, 27. 09. 2012.)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook