Bogaroški: Ne odustajemo od obeštećenja Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 08. 09. 2014. | Komentara: 0

Bogaroški: Ne odustajemo od obeštećenja Vojvodine

NOVI SAD – Dnevnik danas piše o tome da je jedan od ključnih uslova Lige socijaldemokrata Vojvodine u pregovorima oko rekonstrukcije vlade APV da partneri prihvate inicijativu za obeštećenje Vojvodine zbog prodaje Naftne industrije Srbije.

LSV

 Potpredsednik LSV-a i šef poslaničke grupe Branislav Bogaroški podseća za taj list da je u Skupštini Vojvodine više od 30 puta insistirao da se ova tema stavi na dnevni red sednica, ali bezuspešno i ističe i da Liga od toga neće odustati.
– NIS je od strane nezavisne revizorske kuće procenjen na 2,2 milijarde evra, a prodat je za 400 miliona. Stoga tražimo razliku između onoga što je Vojvodina tom prodajom prihodovala i cene koju je realno trebalo da NIS ima. Ta razlika iznosi 840 miliona evra – kaže Bogaroški. Prema njegovim rečima, nema govora da obeštećenje treba da plati kupac nego da to mora učiniti onaj koji je prodao NIS po nižoj ceni od realne.
– Postoje dva načina da se to nadoknadi Vojvodini, koja je praktično izgradila NIS i na čijoj teritoriji se nalazi 90 odsto nafte i gasa. Jedan od njih je da Republika Srbija iz budžeta prebaci novac na budžet AP Vojvodine. Drugi podrazumeva da Vojvodina preuzme udeo u NIS-u koji je zadržala Republika Srbija. U pitanju je udeo od oko 20 odsto – kaže Bogaroški. 
On je ukazao da bi i visina rudne rente morala da se podigne, o čemu su već pričali premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Rusije Vladimir Putin.
– Visina rudne rente je kod nas najniža u Evropi. Imamo situaciju da se kod nas ubrzano eksploatišu nafta i gas, a za to se plaća renta daleko niža nego bilo gde. U okruženju nema niže rudne rente od 11 odsto, a kod nas je tri odsto. U Rusiji, rudna renta je između 20 i 30 odsto. Smatramo da rudna renta mora da se oporezuje u skladu s evropskim standardima i da najveći deo tog novca mora da ostane lokalnoj samoupravi na čijoj teritoriji se crpe nafta i gas. Sada smo u situaciji da najveći deo rudne rente ubire Republika, a nešto sitno ostaje opštinama – navodi Bogaroški. 
Kako kaže, lokalne samouprave najviše trpe najveće štetne posledice eksploatacije nafte i gasa i moraju dobiti adekvatnu konpenzaciju za to. Dnevnik podseća da je i zamenik predsednika LSV-a Bojan Kostreš nedavno izjavio da, ukoliko nijedna od strana u pregovorima ne prihvati njihove inicijative, LSV neće biti deo tih pregovora. 

(BILSV, 08. 09. 2014)




Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook