Bogaroški: Ne odustajemo od obeštećenja Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 08. 09. 2014. | Komentara: 0

Bogaroški: Ne odustajemo od obeštećenja Vojvodine

NOVI SAD – Dnevnik danas piše o tome da je jedan od ključnih uslova Lige socijaldemokrata Vojvodine u pregovorima oko rekonstrukcije vlade APV da partneri prihvate inicijativu za obeštećenje Vojvodine zbog prodaje Naftne industrije Srbije.

LSV

 Potpredsednik LSV-a i šef poslaničke grupe Branislav Bogaroški podseća za taj list da je u Skupštini Vojvodine više od 30 puta insistirao da se ova tema stavi na dnevni red sednica, ali bezuspešno i ističe i da Liga od toga neće odustati.
– NIS je od strane nezavisne revizorske kuće procenjen na 2,2 milijarde evra, a prodat je za 400 miliona. Stoga tražimo razliku između onoga što je Vojvodina tom prodajom prihodovala i cene koju je realno trebalo da NIS ima. Ta razlika iznosi 840 miliona evra – kaže Bogaroški. Prema njegovim rečima, nema govora da obeštećenje treba da plati kupac nego da to mora učiniti onaj koji je prodao NIS po nižoj ceni od realne.
– Postoje dva načina da se to nadoknadi Vojvodini, koja je praktično izgradila NIS i na čijoj teritoriji se nalazi 90 odsto nafte i gasa. Jedan od njih je da Republika Srbija iz budžeta prebaci novac na budžet AP Vojvodine. Drugi podrazumeva da Vojvodina preuzme udeo u NIS-u koji je zadržala Republika Srbija. U pitanju je udeo od oko 20 odsto – kaže Bogaroški. 
On je ukazao da bi i visina rudne rente morala da se podigne, o čemu su već pričali premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Rusije Vladimir Putin.
– Visina rudne rente je kod nas najniža u Evropi. Imamo situaciju da se kod nas ubrzano eksploatišu nafta i gas, a za to se plaća renta daleko niža nego bilo gde. U okruženju nema niže rudne rente od 11 odsto, a kod nas je tri odsto. U Rusiji, rudna renta je između 20 i 30 odsto. Smatramo da rudna renta mora da se oporezuje u skladu s evropskim standardima i da najveći deo tog novca mora da ostane lokalnoj samoupravi na čijoj teritoriji se crpe nafta i gas. Sada smo u situaciji da najveći deo rudne rente ubire Republika, a nešto sitno ostaje opštinama – navodi Bogaroški. 
Kako kaže, lokalne samouprave najviše trpe najveće štetne posledice eksploatacije nafte i gasa i moraju dobiti adekvatnu konpenzaciju za to. Dnevnik podseća da je i zamenik predsednika LSV-a Bojan Kostreš nedavno izjavio da, ukoliko nijedna od strana u pregovorima ne prihvati njihove inicijative, LSV neće biti deo tih pregovora. 

(BILSV, 08. 09. 2014)




Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook