Čanak: POKS treba zabraniti zbog stava o hrvatskom jeziku

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 10. 03. 2021. | Komentara: 0

Čanak: POKS treba zabraniti zbog stava o hrvatskom jeziku

NOVI SAD – Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocenio je da Pokret obnove kraljevine Srbije (POKS) svojim nastupima ugrožava ustavni poredak i suverenitet Srbije, zbog stava da hrvatski može biti službeni jezik u Vojvodini samo ako srpski bude službeni u Hrvatskoj.

LSV

- U Vojvodini je odlukom Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine iz 2003. godine hrvatski jezik uvršten u službene jezike, što je na snazi i dan-danas, te je jedino pitanje sprovođenja te odluke, a ne nekakvog njenog ponovnog donošenja. POKS je svojim stavom prekršio Statut Vojvodine i Ustav Srbije, oni ne poštuju odluke Skupštine Vojvodine, koja je ustavna kategorija i odriču se suvereniteta Republike Srbije - rekao je Čanak za agenciju Beta.

Čanak, koji je bio predsednik Skupštine Vojvodine u vreme kada je ta odluka doneta, u mandatu od 2000. do 2004. godine, dodao je da zbog takvih zalaganja POKS mora biti zabranjen kao i svaka slična „antidržavna“ organizacija.

- Uslovljavati jednu državu u odnosu prema sopstvenim građanima postupanjem druge države prema njenim građanima, praktično znači dovoditi deo građana Srbije u poziciju da o njima odlučuje druga država, čime oni postaju za sopstvenu državu građani drugog reda, a za svoju državu taoci druge države, umesto ravnopravni građani, sa svojim obavezama i pravima - kazao je Čanak.

On je, „za informaciju osobama iz POKS-a“, poručio da nikada u istoriji „nijedna republika nije postala monarhija bez prolivanja krvi, na šta su očito osobe iz POKS-a neosetljive, jer uz krvoproliće ide i pljačka, čemu su njihovi ideološki preci bili uveliko skloni“.


(SzILSV, 10.03.2021)
 



Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook