Čanak: POKS treba zabraniti zbog stava o hrvatskom jeziku

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 10. 03. 2021. | Komentara: 0

Čanak: POKS treba zabraniti zbog stava o hrvatskom jeziku

NOVI SAD – Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocenio je da Pokret obnove kraljevine Srbije (POKS) svojim nastupima ugrožava ustavni poredak i suverenitet Srbije, zbog stava da hrvatski može biti službeni jezik u Vojvodini samo ako srpski bude službeni u Hrvatskoj.

LSV

- U Vojvodini je odlukom Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine iz 2003. godine hrvatski jezik uvršten u službene jezike, što je na snazi i dan-danas, te je jedino pitanje sprovođenja te odluke, a ne nekakvog njenog ponovnog donošenja. POKS je svojim stavom prekršio Statut Vojvodine i Ustav Srbije, oni ne poštuju odluke Skupštine Vojvodine, koja je ustavna kategorija i odriču se suvereniteta Republike Srbije - rekao je Čanak za agenciju Beta.

Čanak, koji je bio predsednik Skupštine Vojvodine u vreme kada je ta odluka doneta, u mandatu od 2000. do 2004. godine, dodao je da zbog takvih zalaganja POKS mora biti zabranjen kao i svaka slična „antidržavna“ organizacija.

- Uslovljavati jednu državu u odnosu prema sopstvenim građanima postupanjem druge države prema njenim građanima, praktično znači dovoditi deo građana Srbije u poziciju da o njima odlučuje druga država, čime oni postaju za sopstvenu državu građani drugog reda, a za svoju državu taoci druge države, umesto ravnopravni građani, sa svojim obavezama i pravima - kazao je Čanak.

On je, „za informaciju osobama iz POKS-a“, poručio da nikada u istoriji „nijedna republika nije postala monarhija bez prolivanja krvi, na šta su očito osobe iz POKS-a neosetljive, jer uz krvoproliće ide i pljačka, čemu su njihovi ideološki preci bili uveliko skloni“.


(SzILSV, 10.03.2021)
 



Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.
Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Nedelja, 31. 03. 2024. | Komentara: 0

Milan Đurić nije dostojan da bude gradonačelnik Novog Sada

Podrška gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića onima koji nose majice sa likom osuđenog ubice predsednika vlade naše zemlje, predstavljajući se kao branitelji srpstva, predstavlja izdaju države, Ustava i samog srpstva u koje se svi zajedno lažno zaklinju. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook