Čanak: Sa lustracijom se nikada ne može zakasniti

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 15. 11. 2011. | Komentara: 0

Čanak: Sa lustracijom se nikada ne može zakasniti

NOVI SAD - Sa lustracijom se nikada ne može zakasniti, od nje se samo mogu izvlačiti one snage koje joj se protive - izjavio je danas novinarima u Novom Sadu, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, komentarišući izjavu predsednika SPS-a Ivice Dačića da "nema smisla pričati o lustraciji 11 godina nakon demokratskih promena" i da je "narod najbolji lustrator".

Nenad Čanak

Inicijativa u proceduri
- Drugi svetski rat je završen pre 66 godina, pa preživeli nacisti ni dan-danas ne mogu mirno da spavaju - rekao je Čanak. On je podsetio da je inicijativa za produženje važenja Zakona o lustraciji, koju je podnela LSV, još u skupštinskoj proceduri, ali je sa njega skinuta oznaka "hitno". - To ne znači da postupak za promenu zakona i produžetak njegovog važenja nije u proceduri, već samo da je sa njega skinuta oznaka hitno - objašnjava Čanak. Na pitanje ko je skinuo tu oznaku, Čanak je rekao da to pitanje treba uputiti predsednici Skupštine Srbije i funkcionerki Socijalističke partije Srbije Slavici Đukić-Dejanović.

SPS bi prvi trebalo da podrži lustraciju
- Oni koji najviše zapomažu da je kasno za lustraciju, a to rade u poslednjih deset godina otkako zakon postoji, moraju da objasne kakva ih to nečista savest tera na to. Šugavo prase najviše se češe - ocenio je Čanak. Prema njegovim rečima, Zakon o lustraciji bi na prvom mestu trebalo da podrži SPS, jer bi time skinuli sa sebe "odijum devedesetih" i doveli sebe u poziciju da "najzad budu ozbiljni ljudi koji su se suočili sa prošlošću". Čanak je dodao da su Liga, SPO i demokrate spremne da podrže lustraciju, da to treba da učine i ostale stranke, ali je ocenio da sada, nekoliko meseci pre izbora, neće biti političke spremnosti da se uvaži inicijativa LSV i da se Zakonu o lustraciji produži važenje.

(BILSV, 15. 11. 2011.)



Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook