Čanak: Srbija mora da se opredeli, EU da primi Zapadni Balkan u članstvo

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Nedelja, 13. 03. 2022. | Komentara: 0

Čanak: Srbija mora da se opredeli, EU da primi Zapadni Balkan u članstvo

SARAJEVO / NOVI SAD - Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da Srbija mora da zauzme prozapadnu stranu u ratu u Ukrajini i pozvao Evropsku uniju da odmah primi zemlje Zapadnog Balkana u EU.

LSV

- Srbija bi sada morala da se okrene Zapadu, definitivno i zauvek. Ili tako ili ćemo doći u poziciju da budemo nepotopivi nosač Putinovih interkontinentalnih raketa i aviona, koji je, naravno, u tim okolnostima i legitiman vojni cilj za NATO alijansu, što znači da će nam stalno visiti NATO bombe nad glavom, za ruske interese, što je nedopustivo - rekao je Čanak za O kanal sarajevskog lista „Oslobođenje“.

Dodao je da nije siguran da u ovom trenutku u Srbiji ima snage za tako ozbiljan državnički odgovor.

- Još uvek se pokušava terati nekakav srednji put, što je nemoguće. Rusija je objavila rat civilizovanom svetu. Tačka. I sad se mora zauzeti strana. Ako su Švajcarska i Švedska zauzele stranu, onda Srbija nema više šta da razmišlja - kazao je Čanak.

Prema njegovim rečima, napad na Ukrajinu od strane „Putinovog fašističkog režima“ doveo je do spoznaje da Evropa mora biti spremna da se, ako treba, i oružano odbrani.

- I dovela je do toga da je sada više nego jasno da je prijem Zapadnog Balkana odmah i u celini u EU, sa svim problemima, daleko manje zlo nego sada birokratski insistirati, kao što se to radilo već decenijama, na svakoj sitnici vezanoj za Zapadni Balkan. Ovo može biti veliki potisak napred za prijem Zapadnog Balkana u EU. Nažalost, na ruševinama i krvi Ukrajine - rekao je Čanak.

Dodao je da ga plaši to što se može razviti niz ružnih stvari na Zapadnom Balkanu, da bi se odvratila pažnja od „divljačkog napada“ Putinove administracije na Ukrajinu.

- Ali, Zapad je više nego svestan toga i mislim da ovaj put neće baš tako lako dozvoliti Putinu da hara po Zapadnom Balkanu. Mislim da je tu američki izaslanik (Gabrijel) Eskobar bio vrlo precizan govoreći da ovde neće biti rata. To nije prazna priča, verujte mi - rekao je Čanak.

On je ocenio da je Evropa bila „uljuljkana“ u priču da u Evropi ne može da se desi rat, a da su ratovi iz devedesetih godina 20. veka bili u stilu „to se malo pobila balkanska plemena, ali u ostatku Evrope je to nemoguće“.

- Ali, ovo je pokazalo da ne da je moguće, nego može da se desi svakog trenutka, jer u poslednjih 16 dana imate više od dva miliona izbeglica, najveću izbegličku krizu od Drugog svetskog rata na tlu Evrope. Dakle, sve je moguće kada imate nepouzdane i nedemokratske režime u okolini. Mislim da je to dovelo do velikog trežnjenja, do skoka interesovanja za članstvo u NATO-u u tradicioanlno neutralnim zemljama, poput Švedske - naveo je Čanak.

Prema njegovim rečima, ako se dozvoli da se u Evropi može upadati na tuđu teritoriju samo zato što ste jači, otvoriće se Pandorina kutija.

- Ne zaboravite da se u Evropi ratovalo na svakih 10-20 godina, do kraja Drugog svetskog rata. To će se ponoviti ako se dozvoli da se ovo sa Ukrajinom na tome završi. Međutim, herojski otpor Ukrajinaca, plus njihov harizmatični vođa, predsednik Zelenski, očitali su ozbiljnu lekciju – i kako se brani država, i kako se voli država, i kako se u krajnjoj liniji stvara nacija – odbranom sistema vrednosti - kazao je Čanak.

Dodao je da ovo nije konflikt Rusija – Ukrajina, već konflikt između „totalitarnog mafijaško-oligarhijskog brloga“, u koji je Putin pretvorio Rusiju, i seta demokratskih zapadnih vrednosti, sa druge strane.

- Ovde mir nije moguć, iz jednostavnog razloga što nije ukrajinska vojska opkolila Moskvu, već je ruska opkolila Kijev. Ovde je nemoguć razgovor o tome da se odustane pred siledžijom. To je nemoguće - ocenio je Čanak. 
 
(SzILSV, 13.03.2022)
Izjave | Subota, 02. 07. 2022. | Komentara: 0

Kostreš: Došao đavo po svoje

Došao đavo po svoje. Ovako je generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš prokomentarisao nalaz Demostata da u Srbiji Aleksandar Vučić uživa samo jedan odsto više poverenja od predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina.
Izjave | Subota, 02. 07. 2022. | Komentara: 0

Skupština Vojvodine treba da se izjasni o agresiji Rusije na Ukrajinu

Liga socijaldemokrata Vojvodine bi mogla da pokrene pred vojvođanskim parlamentom zvaničnu osudu podrške agresije Rusije na Ukrajinu i time da Skupština APV podrži ukrajinsku zajednicu u Vojvodini, izjavio je pokrajinski poslanik LSV Saša Šućurović. 
Odbori LSV | Petak, 01. 07. 2022. | Komentara: 0

LSV: Regionalni vodovodi jedini put da Vojvođani dobiju ispravnu vodu

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je odluka kikindskih vlasti da kubik vode i kanalizacionih usluga poskupi za 39,40% skandalozna. Građani Kikinde zahtevaju ispravnu pijaću vodu, a ne drastična poskupljenja.
ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook