Da li uvozimo meso koje je hranjeno GMO žitaricama?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Četvrtak, 14. 03. 2013. | Komentara: 0

Da li uvozimo meso koje je hranjeno GMO žitaricama?

NOVI SAD – Zamenik predsednika poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Srbije Đorđe Stojšić upitao je predsednika Skupštine Nebojšu Stefanovića zbog čega nije pozvao pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Gorana Ješića na današnju posebnu sednicu posvećenu bezbednosti hrane u Srbiji.

LSV

Vojvodini dati nadležnosti u oblasti agrarne politike

Stojšić je danas na toj sednici istakao da je Ješić ukazao na ovaj problem i da bi bila elementarna stvar da ga je predsednik parlamenta pozvao na zasedanje. Kako je istakao, iako on ne bi odgovarao na pitanja, mogao je da iznese svoja saznanja i stavove o aflotoksinu u mleu, s obzirom na to da je aktivno učestvovao od početka problema. Napomenuo je da je problem s aflatoksinom u mleku samo krajnja posledica sistemskog problema koji ukazuje na to da ovakav sistem ne funkcioniše.

- U više navrata smo ukazivali na to da bi Vojvodina morala da ima nadležnosti iz oblasti agrarne politike koju bi morala na neki način da kreira. Takođe, inspekcije službe morale bi biti makar deo nadležnosti pokrajinske administracije. S obzirom na to da je ministar iz Vojvodine, da li postoje razmišljanja na tu temu? Inspektori nisu dobro opremljeni ni kadrovski, ni tehnički, ne mogu ni vozila da registruju, sede u opštinama i čekaju da ih neko pozove iz Beograda – ukazao je Stojšić.

Kontorlišemo li uvezeno meso?

On je Kneževića i ministra Rasima Ljajića upitao da li je tačno da, iako je u Srbiji zabranjen uvoz genetski modifikovanih žitarica i mesa, da li je dozvoljen uvoz mesa iz zemalja u kojima se stoka hrani GMO hranom. Stojšić je upitao i da li Srbija obavlja takve kontrole, jer naši proizvođači nikako ne mogu biti konkurentni sa farmerima u Brazilu ili Argentini koji koriste GMO žirtarice.

- Mislim da mi i dalje uvozimo, ne žitarice koje su genetski modifikovane van dozvoljenog nivoa, ali uvozimo meso koje je proizvedeno ishranom životinja GMO žitaricama. Nisam siguran kakva je laboratorijska procedura pri uvozu, a i to meso daleko je jefitinije od onog koje su naši poljoprivrednici i stočari u mogućnosti da proizvedu. To je tema kojom bi trebali svi zajedno da se bavimo – rekao je Đorđe Stojšić, dodajući da je više udruženja iz Vojvodine skretalo pažnju na ovu problematiku.

(BILSV, 14.03.2013)



Odbori LSV | Utorak, 12. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV - VOJVOĐANI pokrenuli inicijativu za osnivanje Banatskog univerziteta

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zalažu se za osnivanje Banatskog univerziteta, za šta su i pokrenuli inicijativu na 36. sednici Skupštine grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Pružiti zaštitu Ani Lalić i otkriti osobe koje su joj uputile pretnje smrću

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od svih nadležnih državnih organa da pruže zaštitu Ani Lalić, predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kojoj su, zbog javno iskazanog stava o gradnji crkve na novosadskom naselju Liman, upućene jezive pretnje da će biti zaklana u centru Novog Sada.

Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvodina i Novi Sad brane se na Limanu

Stanovnici Limana pokazali su juče svojim primerom kako se brane vrednosti demokratskog i modernog društva. U velikom broju odazvali su se pozivu Saveta Mesne zajednice Liman i složno dali crveni karton gradskoj vlasti.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook