Deklaraciju o Srebrenici uvrstiti u udžbenike

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Četvrtak, 11. 07. 2013. | Komentara: 0

Deklaraciju o Srebrenici uvrstiti u udžbenike

NOVI SAD, 11. jul - Da u Srbiji nije izostala lustracija, danas bismo sigurno znali ko su bili nalogodavci i inspiratori genocida u Srebrenici. Najstrašnijeg zločina i masakra kakav se u Evropi nije dogodio od Drugog svetskog rata.

LSV

Kao i godinama unazad, delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine će danas prisustvovati pomenu žrtvama genocida  u Srebrenici.

Ovog puta, u delegaciji će biti dvoje narodnih poslanika Lige socijaldemokrata Vojvodine, Olena Papuga i Karolj Čizik.

I, nadamo se da za razliku od prošle godine, poslanici LSV neće biti jedini državni funkcioneri iz Srbije koji su došli u Potočare.

Pozivamo sve poslanike i državne funkcionere da bar na današnji dan, iz poštovanja prema žrtvama, ne polemišu da li je u Srebrenici bilo genocida ili zločina i da bar danas prihvate da je Međunarodni sud pravde to definisao kao genocid.

Pune 23 godine, LSV insistira da se Srbija suoči sa svojom prošlošću i zločinima koji su činjeni u njeno ime jer smatramo da je to jedini dobar put u pravcu istinskog pomirenja u regionu.

Pre nego što je 2010. godine Narodna skupština usvojila Deklaraciju o Srebrenici, Liga je dva puta podnosila takve deklaracije. Prvu krajem juna 2005. godine u Skupštini Vojvodine, narednu u Skupštini Srbije marta 2007. godine, a zatim i jednu rezoluciju januara 2009. godine.

Danas, apelujemo na sve nadležne institucije i funkcionere da Deklaraciju o Srebrenici koju je parlament usvojio 2010. godine uvrste u udžbenike i nastavni program škola u Srbiji.

Kada je 2005. godine Bojan Kostreš odao poštu žrtvama u Srebrenici, kao tadašnji predsednik Skupštine AP Vojvodine i prvi državni funkcioner ove zemlje koji je otišao u Potočare, na vencu koji je položio pisalo je: Da se ne zaboravi, da se ne ponovi.

Sigurni smo i da se, bude li Deklaracija u udžbenicima, takva strahota neće zaboraviti i neće ponoviti.

Biro za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Nedelja, 31. 03. 2024. | Komentara: 0

Milan Đurić nije dostojan da bude gradonačelnik Novog Sada

Podrška gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića onima koji nose majice sa likom osuđenog ubice predsednika vlade naše zemlje, predstavljajući se kao branitelji srpstva, predstavlja izdaju države, Ustava i samog srpstva u koje se svi zajedno lažno zaklinju. 
Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook