Diskutabilna odluka Ustavnog suda Srbije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Petak, 19. 10. 2012. | Komentara: 0

Diskutabilna odluka Ustavnog suda Srbije

ZRENJANIN – Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Nataša Lalić  ocenila je da je odluka Ustavnog suda Srbije o neustavnosti određenih odredbi Zakona o nadležnosti Vojvodine u fokusu javnosti jer se tiče direktno života građanki i građana Vojvodine.

Nataša Lalić

Ona je ukazala i da je vrlo diskutabilno što je Ustavni sud tu odluku doneo 10. jula, istog dana kada je, kako je rekla, bilo izvesno da će vladajuću koaliciju na republičkom nivou činiti SNS i SPS.
– Postupak pred Upravnim sudom trajao je čak tri godine i vrlo je diskutabilno da li je ova odluka doneta zbog toga što su to zaista neustavne odredbe ili je ona bila politički motivisana – navela je Lalićeva u izjavi za medije, podsetivši da su neki od onih koji su danas na vlasti bili perjanice ukidanja vojvođanske autonomije 1988. godine.
Lalićeva je podsetila i da predsednik Republike Tomislav Nikolić ranije govorio o tome da Vojvodina ne treba da ima glavni grad i kancelariju u Briselu. Ona je navela da je LSV nedavno podržala usvajanje izmena Odluke o pokrajinskoj upravi, kako bi se ona uskladila sa odlukom USS, ali da strahuje da se vršenje pritiska republičke administracije na autonomiju Vojvodine na ovaj način neće zaustaviti.
– Videćemo koliko će nova vlast, koja je pre 24 godine i rušila autonomiju, imati sluha za vraćanje iste. Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da bi ona bila garantovana jedino kada bi Ustavom Republike Srbije bile regulisane nadležnosti pokrajine. U aktuelnom Ustavu samo je jedna nadležnost izvorna, a sve ostale se definišu zakonima i donose se u Narodnoj Skupštini Republike Srbije, što nas stavlja u situaciju da svaka nova skupštinska većina može da ih menja – podsetila je Nataša Lalić.

(BILSV, 19. 10. 2012.)



Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Nedelja, 31. 03. 2024. | Komentara: 0

Milan Đurić nije dostojan da bude gradonačelnik Novog Sada

Podrška gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića onima koji nose majice sa likom osuđenog ubice predsednika vlade naše zemlje, predstavljajući se kao branitelji srpstva, predstavlja izdaju države, Ustava i samog srpstva u koje se svi zajedno lažno zaklinju. 
Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook