Država se konstantno zadužuje

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 30. 05. 2013. | Komentara: 0

Država se konstantno zadužuje

BEOGRAD - Zašto u Srbiji ne postoji tržište kapitala, zašto se isključivo povlađuje stranim bankama i iskuljučivo vodi računa o tome da strani kreditori budu zadovoljni, dok istovremeno imamo konstantnu presiju da kurs bude stabilan, naveo je poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Đorđe Stojšić u svom poslaničkom pitanju Vladi Srbije.

Djordje Stojsic

Na sednici na kojoj se raspravlja o ekonomskoj i socijalnoj sitauciji u zemlji, Stojšić je istakao da ekonomska kriza o kojoj se godinama govori u Srbiji zapravo i nije kriza, već realnost.

Katastrofalna situacija

Kako je naveo, ekonomska situacija u Srbiji je takva, jer je tokom prethodnih godina rast postojao isključivo zahvaljujući sumanutom zaduživanju i rastu finansijskog sektora, kada su se svi ponašali kao pijani milioneri i uzimali kredite koje danas ne mogu da vrate, zbog čega sada plaćamo cenu.

- Ovo danas što imamo u Srbiji je enormna kriza u realnom sektoru i činjenica da mi ne proizvodimo više ništa što neko hoće da kupi po ceni po kojoj je to proizvedeno, da apsolutno nismo konkurentni ni u jednom sektoru, osim možda u domenu prehrambene industrije. To je danas ekonomska situacija u Srbiji - naveo je Stojšić.

Komentarišući izlaganje premijera Srbije Ivice Dačića koji je rekao da je štednja tema koja ne bi trebalo da bude krajnje rešenje naših problema i da bi trebalo da se razgovara o rastu, Stojšić je rekao da nije čuo da to neko spominje u okviru nekakve konzistentne i sveobuhvatne ekonomske politike.

- Ako nastavimo ovim progresom, za narednih 50 ili 100 godina ćemo doći tek na nivo onoga gde smo bili krajem osamdesetih godina - upozorio je Đorđe Stojšić ukazujući da je naš finansijski sistem izuzetno bankocentričan.

- Mislim da je veliki deo problema sa kojim se danas suočavamo upravo vezan za finansijski sektor i nemogućnost finansijskog sektora da se izbori sa 30 posto loših plasmana i činjenicom da se država konstantno zadužuje kod banaka po stopama koje su daleko veće od onoga što privatni sektor može da plati - naveo je poslanik LSV.

Gde je guvernerka NBS?

Stojšić je zapitao i zbog čega na današnju sednicu nije pozvana guvernerka Narodne banke Srbije, ukazujući da bi njeno prisustvo dalo neke odgovore pošto monetarna i fiskalna politika treba da imaju nekog dodira. Što se tiče bankarskog sektora i tržišta kapitala, Stojšić je ukazao i da naša privreda, budući da je prezadužena i potkapitalizovana, mora da ima pristup tržištima kapitala, gde će se odnos kapitala i ukupnog zaduženja smanjiti.
- Mislim da bi nekakava regionalna berza u tome mnogo pomogla. Građani, takođe, nemaju ni gde da investiraju svoja sredstva, osim da ih drže u banci - naveo je Stojšić.

(BILSV, 30. 05. 2013.)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook