Država se konstantno zadužuje

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 30. 05. 2013. | Komentara: 0

Država se konstantno zadužuje

BEOGRAD - Zašto u Srbiji ne postoji tržište kapitala, zašto se isključivo povlađuje stranim bankama i iskuljučivo vodi računa o tome da strani kreditori budu zadovoljni, dok istovremeno imamo konstantnu presiju da kurs bude stabilan, naveo je poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Đorđe Stojšić u svom poslaničkom pitanju Vladi Srbije.

Djordje Stojsic

Na sednici na kojoj se raspravlja o ekonomskoj i socijalnoj sitauciji u zemlji, Stojšić je istakao da ekonomska kriza o kojoj se godinama govori u Srbiji zapravo i nije kriza, već realnost.

Katastrofalna situacija

Kako je naveo, ekonomska situacija u Srbiji je takva, jer je tokom prethodnih godina rast postojao isključivo zahvaljujući sumanutom zaduživanju i rastu finansijskog sektora, kada su se svi ponašali kao pijani milioneri i uzimali kredite koje danas ne mogu da vrate, zbog čega sada plaćamo cenu.

- Ovo danas što imamo u Srbiji je enormna kriza u realnom sektoru i činjenica da mi ne proizvodimo više ništa što neko hoće da kupi po ceni po kojoj je to proizvedeno, da apsolutno nismo konkurentni ni u jednom sektoru, osim možda u domenu prehrambene industrije. To je danas ekonomska situacija u Srbiji - naveo je Stojšić.

Komentarišući izlaganje premijera Srbije Ivice Dačića koji je rekao da je štednja tema koja ne bi trebalo da bude krajnje rešenje naših problema i da bi trebalo da se razgovara o rastu, Stojšić je rekao da nije čuo da to neko spominje u okviru nekakve konzistentne i sveobuhvatne ekonomske politike.

- Ako nastavimo ovim progresom, za narednih 50 ili 100 godina ćemo doći tek na nivo onoga gde smo bili krajem osamdesetih godina - upozorio je Đorđe Stojšić ukazujući da je naš finansijski sistem izuzetno bankocentričan.

- Mislim da je veliki deo problema sa kojim se danas suočavamo upravo vezan za finansijski sektor i nemogućnost finansijskog sektora da se izbori sa 30 posto loših plasmana i činjenicom da se država konstantno zadužuje kod banaka po stopama koje su daleko veće od onoga što privatni sektor može da plati - naveo je poslanik LSV.

Gde je guvernerka NBS?

Stojšić je zapitao i zbog čega na današnju sednicu nije pozvana guvernerka Narodne banke Srbije, ukazujući da bi njeno prisustvo dalo neke odgovore pošto monetarna i fiskalna politika treba da imaju nekog dodira. Što se tiče bankarskog sektora i tržišta kapitala, Stojšić je ukazao i da naša privreda, budući da je prezadužena i potkapitalizovana, mora da ima pristup tržištima kapitala, gde će se odnos kapitala i ukupnog zaduženja smanjiti.
- Mislim da bi nekakava regionalna berza u tome mnogo pomogla. Građani, takođe, nemaju ni gde da investiraju svoja sredstva, osim da ih drže u banci - naveo je Stojšić.

(BILSV, 30. 05. 2013.)



Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.
Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Nedelja, 31. 03. 2024. | Komentara: 0

Milan Đurić nije dostojan da bude gradonačelnik Novog Sada

Podrška gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića onima koji nose majice sa likom osuđenog ubice predsednika vlade naše zemlje, predstavljajući se kao branitelji srpstva, predstavlja izdaju države, Ustava i samog srpstva u koje se svi zajedno lažno zaklinju. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook