Grujić i Papuga posetili Ruske slovo

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 18. 09. 2012. | Komentara: 0

Grujić i Papuga posetili Ruske slovo

NOVI SAD – Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić i narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga posetili su danas Novinsko izdavačku ustanovu Ruske slovo, gde ih je direktorka Martica Tamaš upoznala sa 67-godišnjom delatnošću ove jedine novinske i izdavačke ustanove na rusinskom jeziku.

LSV

Osnivač ustanove je Nacionalni savet rusinske nacionalne zajednice, a finansira ih Vlada AP Vojvodine preko Sekretarijata za kulturu i javno informisanje. Delatnost Ustanove Ruske slovo je izdavanje nedeljnih informativnih novina Ruske slovo, mesečnika - dečijeg časopisa Zahradka, omladinskih novina Mak, izdanja za kulturu i književnost Svetlosc, knjiga na rusinskom jeziku, a ova novinska kuća ima i dnevnu informativnu agenciju na internetu Rurhenpress.
Pokrajinski sekretar Slavisa Grujic je pohvalio napore da izdanja budu kvalitetna i redovna, a takođe i naglasio da sekretarijat sprema nove kriterijume prema kojima ce se raspoređivati sredstva za novinsko izdavacke ustanove na jezicima nacionalnih zajednica, a na koje ce uticati odnosi  izmedju Pokrajine i Republike. Olena Papuga je istakla da će, dokle god ne bude donet Zakon o finasiraju Vojvodine i vraćeni izvorni prihodi Vojvodini, pitanje opstanka izdavačkih ustanova na jezicima nacionalnih zajednica a i njihovo redovno finansiranje biti pod znakom pitanja.

(BILSV, 18. 09. 2012.)



Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.
Odbori LSV | Utorak, 26. 03. 2024. | Komentara: 0

Lokalna vlast u Zrenjaninu 11 meseci nije konstituisala Savet za odbranu i bezbednost

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI smatra da je nedopustivo, ali i protivno odredbama Statuta grada Zrenjanina što lokalna vlast u Zrenjaninu, gotovo 11 meseci posle imenovanja članova Saveta za odbranu i bezbednost, nije konstituisala ovo telo.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook