Grujić osudio napad na novinara

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 12. 07. 2013. | Komentara: 0

Grujić osudio napad na novinara

NOVI SAD - Potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić osudio je danas napade pojedinih medija na novosadskog novinara Nedima Sejdinovića.

LSV

Kako je rekao Grujić, napad na Sejdinovića treba shvatiti kao napad na novinarstvo i na slobodu izražavanja, ali i na pripadnike manjinskih zajednica.

– Ovo nije prvi put, samo su akteri drugi. U poslednje vreme naše društvo konstantno ima potrebu da pronalazi ljude koji imaju „drugačija krvna zrnca“ i da im se to nameće kao problem – rekao je Grujić agenciji Beta. U tekstu koji je objavljen na portalima Koreni i Intermagazin Sejdinović se naziva "muslimanskim vojvodom" i "jednim od vodećih vojvođanskih separatista". Grujić je naglasio da ovakvi napadi postaju "proces", jer se nadovezuju jedan na drugi, i podsetio da su nedavno u sličnoj situaciji bili i novinari i urednici Radio-televizije Vojvodine, kao i novinar Dinko Gruhonjić.

– Gde se završavaju ovakvi napisi u novinama i ovakvi novinari? Ovo je nedopustivo. Ovo je nešto što je recidiv naše nedavne prošlosti sa kojom mi nismo ni na koji način raskrstili – kazao je  potpredsednik vojvođanske vlade. Grujić je dodao da odgovor ne treba tražiti samo u pojedincima i ekstremističkim grupama, jer se ovakva huškačka atmosfera neće promeniti sve dok "država ne zauzme zvaničan stav i stane u odbranu novnara, slobode govora i manjina, odnosno u odbranu čoveka".

– Mi nismo kao društvo zauzeli stav, u medijima ne govorimo o zaštiti ljudi drugog mišljenja i demokratskim i ljudskim slobodama. Hoćemo sa ovakvim porukama da idemo u Evropu, ali to tako ne ide – rekao je Grujić. Novinar Nedim Sejdinović je zahvalio pokrajinskom sekretaru na podršci Nezavisnom društvu novinara Vojvodine (NDNV) i njegovim članovima.

– Ukoliko odista žele demokratizaciju društva i evropski put, predstavnici vlasti moraju zaštititi novinare i medije kada su na udaru ekstremista. Sa druge strane, važno je da i novinari i mediji izveštavaju odgovorno, uz poštovanje profesionalnih standarda i etičkog kodeksa – rekao je Sejdinović.

(BILSV, 12. 06. 2013)



Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook