Grujić u Beču otvorio izložbu Slutnja, krv i nada

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 18. 11. 2014. | Komentara: 0

Grujić u Beču otvorio izložbu Slutnja, krv i nada

BEČ – Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić otvorio je u bečkom Kunstlerhausu izložbu pod nazivom „Slutnja, krv i nada“, koja će trajati do 6. januara 2015. godine, objavio je list Danas.

LSV

Izložba je realizovana u saradnji galerije „Bel Art“ i bečkog Kunstlerhausa, gde se na oko 2.000 kvadratnih metara izložbenog prostora predstavlja vojvođanska umetnost, koja obuhvata period od 1914. do 2014. godine, a autrijska publika videće u jednom reprezentativnom prostoru više od sto radova vojvođanskih umetnika u periodu između dva svetska rata.
– Naziv ove izložbe je pravi naziv umetnosti u proteklih sto godina naše zemlje – istakao je Grujić dodajući da je „turbulentno vreme kroz koje smo prošli nosilo slutnju, krv i nadu, a umetnost je to pratila.  
– Istorija se na sreću menja, a narod ostaje i zato ovaj naziv ne predstavlja samo vojvođansku umetnost, već i celu Srbiju, kroz našu zajedničku istorijsku priču, pa samim tim imam čast da otvorim ovu izložbu i da vam poželim da u njoj uživate – poželeo je na kraju izlaganja sekretar Grujić.
Direktor galerije Kunstlerhausa dr Peter Zavrel je poželeo dobrodošlicu u svoje ime i u ime asocijacije bečkih umetnika naglasivši da, iako ova kuća umetnika ima veoma bogat program i puno aktivnosti, sa zadovoljstvom je prihvatila predstavljanje vojvođanske umetnosti, jer su u okviru njene postavke izloženi radovi izuzetnih umetnika.
U ime grada Beča prisutne je pozdravio član gradskog veća zadužen za kulturu Ernst Voler, a u ime Ambasade Republike Srbije u Austriji obratio se ataše za kulturu Goran Bradić, dok je o samoj postavci govorio autor izložbe likovni kritičar Sava Stepanov.
– Izložba je koncepcijski podeljena na tri segmenta, tako da prvi njen deo čini postavka ‘Milan Konjović na raskršćima srpske umetnosti’, u kojoj su, uz Konjovićeve, uporedo prikazani i radovi umetnika iz istorije slikarstva od 1914. do 1990. godine – rekao je autor i dodao da je druga celina „Fatalne devedesete“, a treću čini postavka posle 2000, tranzicija u umetnosti - umetnost u tranziciji“, objasnio je Stepanov.

(BILSV, 18. 11. 2014)



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Odbori LSV | Utorak, 12. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV - VOJVOĐANI pokrenuli inicijativu za osnivanje Banatskog univerziteta

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zalažu se za osnivanje Banatskog univerziteta, za šta su i pokrenuli inicijativu na 36. sednici Skupštine grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Pružiti zaštitu Ani Lalić i otkriti osobe koje su joj uputile pretnje smrću

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od svih nadležnih državnih organa da pruže zaštitu Ani Lalić, predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kojoj su, zbog javno iskazanog stava o gradnji crkve na novosadskom naselju Liman, upućene jezive pretnje da će biti zaklana u centru Novog Sada.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook