Grujić u Beču otvorio izložbu Slutnja, krv i nada

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 18. 11. 2014. | Komentara: 0

Grujić u Beču otvorio izložbu Slutnja, krv i nada

BEČ – Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić otvorio je u bečkom Kunstlerhausu izložbu pod nazivom „Slutnja, krv i nada“, koja će trajati do 6. januara 2015. godine, objavio je list Danas.

LSV

Izložba je realizovana u saradnji galerije „Bel Art“ i bečkog Kunstlerhausa, gde se na oko 2.000 kvadratnih metara izložbenog prostora predstavlja vojvođanska umetnost, koja obuhvata period od 1914. do 2014. godine, a autrijska publika videće u jednom reprezentativnom prostoru više od sto radova vojvođanskih umetnika u periodu između dva svetska rata.
– Naziv ove izložbe je pravi naziv umetnosti u proteklih sto godina naše zemlje – istakao je Grujić dodajući da je „turbulentno vreme kroz koje smo prošli nosilo slutnju, krv i nadu, a umetnost je to pratila.  
– Istorija se na sreću menja, a narod ostaje i zato ovaj naziv ne predstavlja samo vojvođansku umetnost, već i celu Srbiju, kroz našu zajedničku istorijsku priču, pa samim tim imam čast da otvorim ovu izložbu i da vam poželim da u njoj uživate – poželeo je na kraju izlaganja sekretar Grujić.
Direktor galerije Kunstlerhausa dr Peter Zavrel je poželeo dobrodošlicu u svoje ime i u ime asocijacije bečkih umetnika naglasivši da, iako ova kuća umetnika ima veoma bogat program i puno aktivnosti, sa zadovoljstvom je prihvatila predstavljanje vojvođanske umetnosti, jer su u okviru njene postavke izloženi radovi izuzetnih umetnika.
U ime grada Beča prisutne je pozdravio član gradskog veća zadužen za kulturu Ernst Voler, a u ime Ambasade Republike Srbije u Austriji obratio se ataše za kulturu Goran Bradić, dok je o samoj postavci govorio autor izložbe likovni kritičar Sava Stepanov.
– Izložba je koncepcijski podeljena na tri segmenta, tako da prvi njen deo čini postavka ‘Milan Konjović na raskršćima srpske umetnosti’, u kojoj su, uz Konjovićeve, uporedo prikazani i radovi umetnika iz istorije slikarstva od 1914. do 1990. godine – rekao je autor i dodao da je druga celina „Fatalne devedesete“, a treću čini postavka posle 2000, tranzicija u umetnosti - umetnost u tranziciji“, objasnio je Stepanov.

(BILSV, 18. 11. 2014)



Odbori LSV | Nedelja, 31. 03. 2024. | Komentara: 0

Milan Đurić nije dostojan da bude gradonačelnik Novog Sada

Podrška gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića onima koji nose majice sa likom osuđenog ubice predsednika vlade naše zemlje, predstavljajući se kao branitelji srpstva, predstavlja izdaju države, Ustava i samog srpstva u koje se svi zajedno lažno zaklinju. 
Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook