Grujić: Ne podržavamo privatizaciju lokalnih medija

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 12. 04. 2013. | Komentara: 0

Grujić: Ne podržavamo privatizaciju lokalnih medija

NOVI SAD – Vojvođanski sekretar za kulturu i informisanje Slaviša Grujić izjavio je danas na sastanku sa delegacijom Misije OEBS-a da još nije vreme za privatizaciju medija lokalnih samouprava.

LSV

Grujić je delegaciju Misije OEBS-a u Srbiji za nacionalne manjine, koju su predstavljali Aleksandar Hag i Vilijam Romans, upoznao sa opštim podacima o Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, naglašavajući pri tome njene specifičnosti: multinacionalnost i multikonfesionalnost. Nadovezujući se na prezentovane činjenice da u Vojvodini, u saradnji i slozi živi 27 nacija, da je šest službenih jezika u zvaničnoj upotrebi, kao i na činjenicu da nacionalni saveti nacionalnih manjina neguju kulturu, pismo, jezik i informisanje na svom jeziku, delegacija OEBS-a je apostrofirala značaj očuvanja ovog, jedinstvenog identiteta koji Vojvodina ima.

Prema rečima Grujića, Vlada AP Vojvodine daje punu podršku očuvanju svih nacionalnih zajednica na ovim prostorima i zato nam je veoma važno da se na promociji naših, kako je naglasio, pre sličnosti nego različitosti, govori i izvan ovih granica.

– Poštujući standarde Evropske unije i njene principe, nedavno smo imali i raspravu o predlogu zakona o javnom informisanju, gde nas je upravo OEBS podržao. Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje zauzeo je stav da nije došlo vreme za privatizaciju medija u lokalnim samoupravama – istakao je Grujić i podsetio da je problem nastao upravo zbog lokalnih vojvođanskih samouprava u kojima mediji izveštavaju na nekoliko jezika - onoliko koliko ih živi u toj sredini. Zbog svega toga, trebalo bi omogućiti da lokalne samouprave i dalje podržavaju medije u svojim sredinama, kako bi ti mediji, u skladu sa stečenim pravima nacionalnih saveta, nastavili blagovremeno da informišu svoje sugrađane. Grujić je naveo da i u zemljama članicama EU postoje takvi primeri, "gde susedna Mađarska, pa i Hrvatska imaju 39 medija, koji su i dalje u nadležnosti lokalne samouprave".

– Pored javnog informisanja, velika pažnja se posvećuje i negovanju kulture pripadnika svih nacionalnih zajednica, koja se ogleda kroz podršku pozorištima, izdavanju udžbenika i drugih knjiga. Znatna podrška iz Pokrajine ide za festivale i manifestacije koje reprezentuju običaje, tradiciju i jezike ljudi koji žive na ovim prostorima – napomenuo je Grujić.

(BILSV, 12. 04. 2013.)



Odbori LSV | Utorak, 26. 03. 2024. | Komentara: 0

Lokalna vlast u Zrenjaninu 11 meseci nije konstituisala Savet za odbranu i bezbednost

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI smatra da je nedopustivo, ali i protivno odredbama Statuta grada Zrenjanina što lokalna vlast u Zrenjaninu, gotovo 11 meseci posle imenovanja članova Saveta za odbranu i bezbednost, nije konstituisala ovo telo.
Odbori LSV | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

U čije ime i za čiji račun je organizovana bakljada povodom godišnjice bombardovanja?

Ako huliganske bakljade, praćene militantnim obećanjima, koje se odigravaju na saobraćajnici u neposrednoj blizini spomenika kulture čiju bezbednost i ugrožavaju, nemaju veze sa aktuelnom vlasti i policijskim službama, onda neka se novosadska vlast od njih ogradi i osudi ih, a policija uradi ono što joj je posao. 
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook