Grujić: Ne podržavamo privatizaciju lokalnih medija

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 12. 04. 2013. | Komentara: 0

Grujić: Ne podržavamo privatizaciju lokalnih medija

NOVI SAD – Vojvođanski sekretar za kulturu i informisanje Slaviša Grujić izjavio je danas na sastanku sa delegacijom Misije OEBS-a da još nije vreme za privatizaciju medija lokalnih samouprava.

LSV

Grujić je delegaciju Misije OEBS-a u Srbiji za nacionalne manjine, koju su predstavljali Aleksandar Hag i Vilijam Romans, upoznao sa opštim podacima o Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, naglašavajući pri tome njene specifičnosti: multinacionalnost i multikonfesionalnost. Nadovezujući se na prezentovane činjenice da u Vojvodini, u saradnji i slozi živi 27 nacija, da je šest službenih jezika u zvaničnoj upotrebi, kao i na činjenicu da nacionalni saveti nacionalnih manjina neguju kulturu, pismo, jezik i informisanje na svom jeziku, delegacija OEBS-a je apostrofirala značaj očuvanja ovog, jedinstvenog identiteta koji Vojvodina ima.

Prema rečima Grujića, Vlada AP Vojvodine daje punu podršku očuvanju svih nacionalnih zajednica na ovim prostorima i zato nam je veoma važno da se na promociji naših, kako je naglasio, pre sličnosti nego različitosti, govori i izvan ovih granica.

– Poštujući standarde Evropske unije i njene principe, nedavno smo imali i raspravu o predlogu zakona o javnom informisanju, gde nas je upravo OEBS podržao. Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje zauzeo je stav da nije došlo vreme za privatizaciju medija u lokalnim samoupravama – istakao je Grujić i podsetio da je problem nastao upravo zbog lokalnih vojvođanskih samouprava u kojima mediji izveštavaju na nekoliko jezika - onoliko koliko ih živi u toj sredini. Zbog svega toga, trebalo bi omogućiti da lokalne samouprave i dalje podržavaju medije u svojim sredinama, kako bi ti mediji, u skladu sa stečenim pravima nacionalnih saveta, nastavili blagovremeno da informišu svoje sugrađane. Grujić je naveo da i u zemljama članicama EU postoje takvi primeri, "gde susedna Mađarska, pa i Hrvatska imaju 39 medija, koji su i dalje u nadležnosti lokalne samouprave".

– Pored javnog informisanja, velika pažnja se posvećuje i negovanju kulture pripadnika svih nacionalnih zajednica, koja se ogleda kroz podršku pozorištima, izdavanju udžbenika i drugih knjiga. Znatna podrška iz Pokrajine ide za festivale i manifestacije koje reprezentuju običaje, tradiciju i jezike ljudi koji žive na ovim prostorima – napomenuo je Grujić.

(BILSV, 12. 04. 2013.)



Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook