Grujić: Ne podržavamo privatizaciju lokalnih medija

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 12. 04. 2013. | Komentara: 0

Grujić: Ne podržavamo privatizaciju lokalnih medija

NOVI SAD – Vojvođanski sekretar za kulturu i informisanje Slaviša Grujić izjavio je danas na sastanku sa delegacijom Misije OEBS-a da još nije vreme za privatizaciju medija lokalnih samouprava.

LSV

Grujić je delegaciju Misije OEBS-a u Srbiji za nacionalne manjine, koju su predstavljali Aleksandar Hag i Vilijam Romans, upoznao sa opštim podacima o Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, naglašavajući pri tome njene specifičnosti: multinacionalnost i multikonfesionalnost. Nadovezujući se na prezentovane činjenice da u Vojvodini, u saradnji i slozi živi 27 nacija, da je šest službenih jezika u zvaničnoj upotrebi, kao i na činjenicu da nacionalni saveti nacionalnih manjina neguju kulturu, pismo, jezik i informisanje na svom jeziku, delegacija OEBS-a je apostrofirala značaj očuvanja ovog, jedinstvenog identiteta koji Vojvodina ima.

Prema rečima Grujića, Vlada AP Vojvodine daje punu podršku očuvanju svih nacionalnih zajednica na ovim prostorima i zato nam je veoma važno da se na promociji naših, kako je naglasio, pre sličnosti nego različitosti, govori i izvan ovih granica.

– Poštujući standarde Evropske unije i njene principe, nedavno smo imali i raspravu o predlogu zakona o javnom informisanju, gde nas je upravo OEBS podržao. Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje zauzeo je stav da nije došlo vreme za privatizaciju medija u lokalnim samoupravama – istakao je Grujić i podsetio da je problem nastao upravo zbog lokalnih vojvođanskih samouprava u kojima mediji izveštavaju na nekoliko jezika - onoliko koliko ih živi u toj sredini. Zbog svega toga, trebalo bi omogućiti da lokalne samouprave i dalje podržavaju medije u svojim sredinama, kako bi ti mediji, u skladu sa stečenim pravima nacionalnih saveta, nastavili blagovremeno da informišu svoje sugrađane. Grujić je naveo da i u zemljama članicama EU postoje takvi primeri, "gde susedna Mađarska, pa i Hrvatska imaju 39 medija, koji su i dalje u nadležnosti lokalne samouprave".

– Pored javnog informisanja, velika pažnja se posvećuje i negovanju kulture pripadnika svih nacionalnih zajednica, koja se ogleda kroz podršku pozorištima, izdavanju udžbenika i drugih knjiga. Znatna podrška iz Pokrajine ide za festivale i manifestacije koje reprezentuju običaje, tradiciju i jezike ljudi koji žive na ovim prostorima – napomenuo je Grujić.

(BILSV, 12. 04. 2013.)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook