Grujić: Sledeca godina u znaku banatskih militara

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Subota, 30. 11. 2013. | Komentara: 0

Grujić: Sledeca godina u znaku banatskih militara

TOMAŠEVAC – Tokom naredne godine nizom manifestacija biće obeleženo 250 godina od formiranja Banatske vojne granice, a kao uvod u taj jubilej danas je u Tomaševcu organizovana međunarodna konferencija „Vojna granica u Banatu i banatski militari u 18. i 19. veku“.

LSV

Na konferenciji, čiji organizatori su Sekretarijat za kulturu i javno informisanje Vlade AP Vojvodine i Udruženje građana „Društvo za očuvanje militarske tradicije“, učestvovalo je 16 domaćih i stranih stručnjaka iz oblasti istorije, etnologije, sociologije, muzeologije, kao i predstavnika kulturnih ustanova, a moderator je bio potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Dušan Jakovljev koji je najavio zbornik radova sa današnjeg skupa.

Kako je prilikom otvaranja skupa istakao pokrajinski sekretar za kulturu i informisanje Slaviša Grujić, današnji skup je veoma značajan jer se njime osvetljava deo po deo naše istorije, navodeći da je priča o Banatskoj regimenti i Banatskoj granici nedovoljno istražena i o njoj se nedovoljno zna.  

On je ukazao da je ove godine Sekretarijat za kulturu i informisanje učestvovao u obimnoj proslavi 250 godina Šajkaškog bataljona te da će to iskustvo biti iskorišćeno i dogodine, pri obeležavanju 250 godina Banatske vojne granice, kako bi se to obeležilo u istom duhu.

- Tim povodom Muzej Vojvodine u Novom Sadu će napraviti izložbu Banatska vojna granica, Arhiv Vojvodine već sarađuje sa Ratnim arhivom u Beču, Matica Srpska će održati okrugli sto pod nazivom „Narodna književnost na Banatskoj granici“, a planira se i izdavanje knjiga „Atlas naselja Banata“ i „Uniforme vojne granice“  - naveo je Grujić.

Dodao je da će u obeležavanju učestvovati i Radio televizija Vojvodine, grad Pančevo, kao i muzeji i arhivi iz Zrenjanina, Pančeva i Bele Crkve, zatim Udruženje građana „Društvo za očuvanje militarske tradicije“ iz Tomaševca, a biće organizovan i likovni konkurs za decu na temu Banatske granice. Grujić je ukazao i da Sekretarijat koji vodi i Vlada AP Vojvodine imaju nameru da omoguće da se sadašnja militarska kuća, pretvori u muzej militara.

Skupu se, između ostalih, obratio direktor Istorijskog arhiva Karansebeša (Rumunija) dr Ovidiju Rošu predočivši imovinski fond banatskih graničara, istoričar Milivoj Bešlin govorio je o oblicima lojalnosti graničara prema caru kao njihovom vojnom komandantu, crkvi kao čuvaru privilegija i banatskom prostoru na kom su živeli, Kristina Meneši je ukazala na Istorijske osnove za formiranje Vojne granice u Banatu u XVIII veku, a Dr Nikolae Bokšan govorio o Osnivanju i organizaciji Banatske vojne granice.

(BILSV, 30.11.2013)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook