Grujić: Sledeca godina u znaku banatskih militara

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Subota, 30. 11. 2013. | Komentara: 0

Grujić: Sledeca godina u znaku banatskih militara

TOMAŠEVAC – Tokom naredne godine nizom manifestacija biće obeleženo 250 godina od formiranja Banatske vojne granice, a kao uvod u taj jubilej danas je u Tomaševcu organizovana međunarodna konferencija „Vojna granica u Banatu i banatski militari u 18. i 19. veku“.

LSV

Na konferenciji, čiji organizatori su Sekretarijat za kulturu i javno informisanje Vlade AP Vojvodine i Udruženje građana „Društvo za očuvanje militarske tradicije“, učestvovalo je 16 domaćih i stranih stručnjaka iz oblasti istorije, etnologije, sociologije, muzeologije, kao i predstavnika kulturnih ustanova, a moderator je bio potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Dušan Jakovljev koji je najavio zbornik radova sa današnjeg skupa.

Kako je prilikom otvaranja skupa istakao pokrajinski sekretar za kulturu i informisanje Slaviša Grujić, današnji skup je veoma značajan jer se njime osvetljava deo po deo naše istorije, navodeći da je priča o Banatskoj regimenti i Banatskoj granici nedovoljno istražena i o njoj se nedovoljno zna.  

On je ukazao da je ove godine Sekretarijat za kulturu i informisanje učestvovao u obimnoj proslavi 250 godina Šajkaškog bataljona te da će to iskustvo biti iskorišćeno i dogodine, pri obeležavanju 250 godina Banatske vojne granice, kako bi se to obeležilo u istom duhu.

- Tim povodom Muzej Vojvodine u Novom Sadu će napraviti izložbu Banatska vojna granica, Arhiv Vojvodine već sarađuje sa Ratnim arhivom u Beču, Matica Srpska će održati okrugli sto pod nazivom „Narodna književnost na Banatskoj granici“, a planira se i izdavanje knjiga „Atlas naselja Banata“ i „Uniforme vojne granice“  - naveo je Grujić.

Dodao je da će u obeležavanju učestvovati i Radio televizija Vojvodine, grad Pančevo, kao i muzeji i arhivi iz Zrenjanina, Pančeva i Bele Crkve, zatim Udruženje građana „Društvo za očuvanje militarske tradicije“ iz Tomaševca, a biće organizovan i likovni konkurs za decu na temu Banatske granice. Grujić je ukazao i da Sekretarijat koji vodi i Vlada AP Vojvodine imaju nameru da omoguće da se sadašnja militarska kuća, pretvori u muzej militara.

Skupu se, između ostalih, obratio direktor Istorijskog arhiva Karansebeša (Rumunija) dr Ovidiju Rošu predočivši imovinski fond banatskih graničara, istoričar Milivoj Bešlin govorio je o oblicima lojalnosti graničara prema caru kao njihovom vojnom komandantu, crkvi kao čuvaru privilegija i banatskom prostoru na kom su živeli, Kristina Meneši je ukazala na Istorijske osnove za formiranje Vojne granice u Banatu u XVIII veku, a Dr Nikolae Bokšan govorio o Osnivanju i organizaciji Banatske vojne granice.

(BILSV, 30.11.2013)



Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.
Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Nedelja, 31. 03. 2024. | Komentara: 0

Milan Đurić nije dostojan da bude gradonačelnik Novog Sada

Podrška gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića onima koji nose majice sa likom osuđenog ubice predsednika vlade naše zemlje, predstavljajući se kao branitelji srpstva, predstavlja izdaju države, Ustava i samog srpstva u koje se svi zajedno lažno zaklinju. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook