Informisati građane gde da traže zaštitu svojih prava

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Subota, 10. 12. 2011. | Komentara: 0

Informisati građane gde da traže zaštitu svojih prava

SUBOTICA - Ostvarivanje ljudskih prava je neprestani izazov i potreba da učimo da ih primenjujemo i proširujemo. To je od suštinskog značaja za našu višenacionalnu i multikulturnu Vojvodinu.

Odbori LSV

Ne smemo dozvoliti da našom Vojvodinom zavlada nasilje, da dozvolimo da se naša deca ugledaju na razne ratne “junake” bilo da je reč o likovima iz naše ili svetske istorije ili da se radi o herojima  video igara - konstatovala je Bernadeta Horvath, članica gradske organizacije LSV-a u Subotici, kao jedna od učesnica diskusije koja je povodom obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava bila održana u Skupštini AP Vojvodine.

Pored predstavnika pokrajinskih vlasti, nacionalnih saveta nacionalnih manjina i nevladinog sektora, u diskusiji su učestvovali i pojedinci i pojedinke koji su iznosili svoje lične primere kršenja najosnovnijih ljudskih prava, uključujući najdrastičnije slučajeve vršenja nasilja nad decom, ženama, starim licima, osobama s invaliditetom.

Spora reakcija pravosuđa i blaga osuda države takvih akata, postojanje prava samo “na papiru”, odsustvo njihove primene u praksi, ali i činjenica da većina građana nije upoznata sa vlastitim pravima, deo su problema na koje je tokom debate skrenuta posebna pažnja, navodeći sve učesnike i učesnice diskusije na zaključak da u Srbiji sistem zaštite ljudskih prava postoji samo forme radi.

-Naši građani moraju biti upoznati sa svim adresama na koje mogu da upute svoja pitanja ili zahteve za zaštitu njihovih prava. Moraju biti informisani o svojim pravima, edukovani, ohrabreni i zaštićeni jer im je to pravo zagarantovano Ustavom Republike Srbije. Zakoni moraju pravilno da se tumače i konačno da počnu da se primenjuju. Samo masovnim i aktivnim učešćem u promociji ljudskih prava možemo uticati na zakonodavca da otkloni postojeće protivrečnosti u zakonu - istakla je Bernadeta Horvath.

Međunarodni dan ljudskih prava obeležava se 10. decembra, jer je na taj dan 1948. na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija usvojena Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima koja, između ostalog, potvrđuje da se sva ljudska bića rađaju slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima, da svako ima  pravo na život, slobodu i bezbednost ličnosti.
Shodno tome, svako ima pravo na jednakost pred zakonom, na jednaku pravnu ili bilo koju drugu zaštitu protiv bilo kakve diskriminacije, na slobodu kretanja, na slobodno sklapanje braka i zasnivanje porodice bez ikakvih ograničenja u pogledu rase, državljanstva, ili veroispovesti, na slobodu mišljenja i izražavanja, mirnog okupljanja i udruživanja, na učestvovanje u upravljanju javnim poslovima, na ravnopravnoj osnovi da stupi u javnu službu, na rad i zaradu, na slobodan izbor zaposlenja, na pravične i zadovoljavajuće uslove rada i na zaštitu od nezaposlenosti, na jednaku platu i jednaki rad, na obrazovanje, na učešće u kulturnom životu.

(BILSV, 10.12.2011.)



Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.
Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Nedelja, 31. 03. 2024. | Komentara: 0

Milan Đurić nije dostojan da bude gradonačelnik Novog Sada

Podrška gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića onima koji nose majice sa likom osuđenog ubice predsednika vlade naše zemlje, predstavljajući se kao branitelji srpstva, predstavlja izdaju države, Ustava i samog srpstva u koje se svi zajedno lažno zaklinju. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook